Cartea, o ceapă stricată

12916729_859233210855583_549964397761328541_oSunt aproape convinsă că o să intru într-un conflict. Scriu acest text și îmi asum consecințele.

În viață, dar mai ales pe blog, am evitat neînțelegerile, dar nu am fugit de ele. Când am simțit că nu mai pot să împiedic ceea ce urmează să se întâmple, am tras aer în piept și am participat cu bunăvoie la propria nimicire.

Am ajuns de multe ori în punctul acesta. L-am conștientizat. Diplomații, fariseii sau oamenii înțelegători se retrag. Eu merg înainte.

Am participat săptămâna trecută la o întâlnire a celor de la O carte pe lună. M-a atras subiectul, femei puternice dincolo de literatură, și m-a convins numele scriitoarei Simone de Beauvoir. Veselă, curioasă, am început să pun întrebări înainte să înceapă orice discuție despre subiect.

Am ascultat două prezentări de carte semnate Simone de Beauvoir. După, am cerut permisiunea să vorbesc și eu despre aceeași autoare. Succint, un cuvânt, două cuvinte despre primul volum din Al doilea sex. Nu poți să povestești cartea asta. Pentru volumul doi am subliniat condiția femeii în societate, raportul obiect/subiect, masculin/feminin, privilegiat/supus de specie. Am amintit, aproape am citat despre drama căsătoriei, nu există siguranța fericirii, iar de aici am pierdut controlul asupra discursului.

Am auzit la un momentat dat, o persoană, numele e lipsit de importanță, rostind că locul femeii este lângă bărbat. Așa scrie în Biblie. Un cuplu de gay nu trebuie să adopte un copil.

Prima reacție, m-am fâstâcit în scaun și am sucit gâtul să văd mai bine chipul celei care exprimase neghiobia de mai sus. Mă întrebam ce fac acolo și de ce mă chinui să caut oameni cu care să port un dialog despre cărți.

Cartea e ceva atât de intim! Legată de o minte, de o persoană, poate deveni o ceapă stricată. Ah! Ce duhoare am inhalat și am rămas cuminte și fără reacție în scaunul meu.

Am rostit: ce păcat!

M-am corectat ca arsă.

Nu am treabă cu Biblia, la mine păcatul e doar o greșeală, și e profund greșit să gândești așa. Ai fost vreodată într-un orfelinat?

Am primit un răspuns afirmativ.

Și ai prefera ca acei copii să crească acolo? Nu le-ar fi mai bine lângă un cuplu gay?

Da, tânăra a vizitat un orfelinat. Nu m-a frapat convingerea ei, ci atitudinea plină de rea voință. Da, mai bine să crească acolo.

M-am retras tristă, pe gânduri, descurajată, plină de îndoieli. Tinerețea manifestă neîndurare și cruzime. Lectura nu destupă minți. Și am fost atât de convisă de acest adevăr! Promovez cartea oriunde și oricum, am o campanie, #poartaocarte, dezvolt o afacere, Tricoul Inteligent. Totul stă pe credința în lectură, în puterile ei.

Ce putere are o carte dacă e citită după convingeri, dacă e citită în umbra obișnuințelor? Nici una. Am văzut cu ochii mei, am simțit prin fior reacția minții.

În plină descurajare, mă consolez cu Freud și Cărtărescu.

Zac.

11 Comments
  • Corina
    aprilie 4, 2016

    Un text f bun! Daaar …. Trebuie plecat de la premisa ca trebuie sa respectam ceea ce este fiecare om în parte. Cum tu ai deja o părere despre persoana care s-a exprimat în legatura cu mariajul și comunitatea gay, așa și ea are o parere/convingere în ceea ce privește aceste subiecte. Tot e în trend acum „schimbarea începe cu tine” și a rămas la stadiul de lozinca snoaba.
    Acum cu adopția copiilor de către cuplurile de gay e un subiect amplu și f controversat. Nu an absolut nimic cu aceste persoane. Este strict viața lor și orientarea lor sexuala. În ceea ce privește adoptarea copiilor nu cred ca este bine pusă întrebarea „mai bine de către ei decât instituționalizați? „. Acei copii nu sint accesibili nici măcar cuplurilor mixte din cauza unui sistem bolnav. Și aici alta discuție.
    Însă, din punct de vedere a unei creșteri armonioase al unui copil nici eu nu sunt de acord. Hai sa nu zicem ce zice Biblia căci nu trebuie invocata în lipsa unui argument, dar evoluția umana da. Copii vin pe lume în urma unui proces de fecundare. Ei își asuma orientarea sexuala, deci trebuie sa își asume și ca nu pot avea copii. Fiecare acțiune a unui individ vine cu o reactie/răspuns. Dacă venim cu argumentul ca așa te naști și ăsta trebuie asumat și înveți sa trăiești așa pentru ca o persoana care se naște fără un ochi nu poate pune altul în loc, eventual unul „artificial”.
    Ca o concluzie… fiecare este ce dorește sa fie și trebuie sa iti asumi.

  • Dunia
    aprilie 4, 2016

    Respect Omul, ca ființă, gândirea nu pot să o respect dacă încalcă tocmai drepturile omului.

    Nu am nici o părere despre persoană, nici nu mă interesează să am. Discuția nu este despre adopție, homosexualitate sau orientare sexuală. E despre toleranță.

    Am citit despre homosexualitate, am citit despre adopții, am vizitat centrele de copii abandonați, am prieteni gay și prieteni rasiști. Și chiar sunt sătulă de afirmația asta: ”este strict viața lor și orientarea lor sexuala”, dar de fapt sunt afectați de comportamentul indivizilor din societate.

    Fii creștin! Iubește aproapele. Fii un simplu om sau supraom! Să ai bun simț.

    Ai notat că nici cuplurile mixte nu pot adopta copii. Cei care adoptă, cei mai mulți nu pot avea copii. Ei de ce să nu-și asume, dar cuplurile gay să-și asume?

    Imi pare sincer rău că sunt om uneori.

    • Corina
      aprilie 4, 2016

      Tocmai pentru ca este vorba de toleranta nu judecam nici ce a zis acea persoana, nici comunitatea gay, nici nici….
      Dacă cuplurile mixte nu pot avea copii înseamnă ca undeva este o problema medicala, de cele mai multe ori. Asta ar însemna ca cei gay sa admită ca este o boala, dar după știința mea ei nu vad asta ca pe o boala. Am citit ca ti-ai lasa fetiță cu un gay. Ok. Perfect de acord. Dar nu sa integrezi un copil în familie gay. Sunt convinsa ca ei iubesc copii și ar dori sa aibă, dar copilului trebuie sa îi arati echilibru. Tu îi arati direcția copilului, nu se impune. Părinții au și ei rolul lor. Tu ești ghidul lor în viața. Unui copil de 3-4 ani sa îi arati ca așa este normal o familie mi se pare forțat.
      Mie, personal, mi se pare normal sa fie stric viața lor cum este strict viața mea. Ca o parte a societății îi blamează, la fel și pe mine și pe alții. Mereu e o parte a societății care te va blama din diferite motive.
      Eu mai cred ca cei minoritari au dezvoltat un fel de „aparare/manipulare” tocmai pe acest aspect.
      Idee este ca trebuie sa ne acceptam și sa conviețuim. Nimeni nu fura aerul nimănui …

  • stefan
    aprilie 4, 2016

    Insanatosire grabnica! 🙂

  • Ghina
    aprilie 4, 2016

    Sigur, subiectul principal nu era ce inseamna sa fii crestin dar am sesizat ca esti intr-o eroare – fii crestin si fii de acord cu relatiile intre persoane de acelasi sex (când prescriptiile din Biblie sunt clare in acest sens) sunt 2 enunturi contradictorii. Poti avea orice parere dar nu poti pretinde ca ea este corecta in orice context. Poate ca ar fi necesar sa studiem Biblia inainte de a pretinde ca intelegem conceptul de crestinism.
    As vrea sa imaginam un scenariu: esti mama unui copil si esti nevoita sa pleci undeva, pentru o perioada f lunga de timp. Trebuie sa lasi copilul in grija cuiva pt ca nu il poti lua cu tine si nu poti tine legatura cu el sub nici o forma. L-ai lasa in grija unui cuplu de homosexuali?

    • Dunia
      aprilie 4, 2016

      Sunt mamă, am o fetiță de 6 ani. DA, aș lăsa-o.

      Papa Francisc a sugerat că ar sprijini unele tipuri de uniuni civile. Ce să zic, nu sunt creștină, sunt om și port admirație noului Papă.

      • Ghina
        aprilie 4, 2016

        Cred ca esti de acord ca biserica si liderii ei au avut multe deviatii in istorie…de asta sugeram lectura Bibliei, ca sa luam informatia nefiltrata. Toate cele bune!

  • Ciprian
    aprilie 5, 2016

    Doar o parere depre incheierea articolului tau. La ora actuala, psihanaliza (deci Freud) este pentru psihologie echivalentul lui „a urca nuci in pod cu furca”. Nu spun ca nu e bine sa-l citesti, dar sper ca vei avea intelepciunea sa cauti si alte consolari… De exemplu: Viktor Frankl (un alt psiholog vienez) si a lui „Biblie” -> Omul in cautarea sensului vietii

  • arakelian
    aprilie 7, 2016

    eu am ramas prima data la titlu: cum sa fie cartea o ceapa stricata? tocmai m-am mutat si am carat peste 500 de cepe din astea?? :)))

    Cat despre cuplu gay, Mara mea se joaca f. frumos si va invita la noi acasa pt o seara o fetita care …are 2 mame. Un copil echilibrat, iubit, energic, atent la ore: un copil normal. Mai normal decat unii copii de romani din jur ce sunt agresati, haituiti, jigniti de proprii parinti.

    • Dunia
      aprilie 7, 2016

      500? Cleo, sunt curioasă. Când ne-am întâlnit, trebuia să trecem și pe la tine să-mi plimb puțin degetele pe cărți. Ce răsfăț sau ce dezmăț!

      Unii te-ar întreba cum ați explicat copiilor? Unii. Eu mă bucur să citesc despre un copil echilibrat și iubit.

  • Noctambulul
    aprilie 13, 2016

    Cartea si ceapa au foi, așa e. O ceapă stricată are foi care nu mai pot fi recuperate. Dar o carte deteriorată mai are salvare. Dacă a fost „inundată”, poate fi uscată, dacă are pagini rupte, ar putea fi lipite. O problemă apare când ajungem la 415 Fahrenheit… Dar chiar și atunci o putem găsi în format pdf. Asta fizic vorbind. Că dacă ne referim la conținut, hmm… da, pot fi si cepe stricate, dar le răsfoim înainte de a le cumpăra, citim o recenzie, ne informăm despre autor, apoi hotărâm dacă o citim sau nu, dacă rezistăm mirosului, sau dacă trecem la alta.
    Ceapa stricată… Onion… Orion… Xibalba… The Fountain… Aronofsky… Regie… Film… Muzică… Mansell… Tree of Life… File de film… Foi de ceapă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
19 − 2 =