Prietenia dintre el și ea

Mi se pare firesc ca un om, pe parcursul vieții, să suporte schimbări în păreri, oricum primele păreri sunt moștenite. În ora aceasta cred cu fermitate în naturalețea schimbării.
A fost o vreme, acum chiar foarte multă vreme, când tratam orice schimbare de părere cu dispreț. Descriam intransigența dintr-o nevoie nemărturisită de a mă reprezenta lumii ca un om de cuvânt.
Aș putea să ajut pentru o mai bună înțelegere cu un exemplu. Întotdeauna am crezut în prietenie, atât în prietenia dintre fete sau băieți, cât și în prietenia dintre o fată și un băiat.
Bineînțeles se poate trece totul în vârsta adultă, femei, bărbați, femeie și bărbat.
Sunt gata să renunț la această părere, să dau dreptate majorității, nu există prietenie între un bărbat și o femeie.
Argumentele cu care mi-am susținut discursul de-a lungul anilor au stat întotdeauna în detașarea de așternut, în puterea minții, în umor și firesc. Niciodată nu am pledat pentru separarea pe sexe, nici fata nu o educ astfel, iar acum o să încerc impertinența directă: îmi pare rău pentru părinții care-și educă copiii în cultul feminității sau în cultul masculinității.
Adevărul este că niciodată nu am înțeles gâlceava din jurul așternutului, căci așternutul reprezintă imperativul cu care bărbații și femeile dezaprobă prieteniile mixte. Ah, prietenii mixte, cumva, oarecum, parcă citesc din Biblie.
Așadar, așternutul nu permite prietenia, în viziunea unora și foarte posibil și a mea. La finalul acestui text o să-mi deslușesc și mie în care tabără o să mă situez.
Un bărbat și o femeie nu pot fi prieteni, unul dintre ei sigur e atras sexual de celălalt. Nu o să pun pe umerii lui celălalt responsabilitatea și durabilitatea unei prietenii. Nu, o să scriu aici ce înseamnă să fii prieten.
Să fii prieten înseamnă în primul rând reacție. Reacția cuprinde atracția, între prieteniile de același sex, între prieteniile mixte. Fără atracție nu există apropiere.
Apropierea se formează din plăceri mari și mici comune. Plăcerile comune creează entuziasmul, entuziasmul oferă frumusețea.
În tot acest proces, nu m-a împiedicat niciodată așternutul. Un cearșaf transpirat semnifică o prelungire a ființei, nu instinct primitiv. Am uitat să menționez că aici vorbesc despre oameni și nu despre mârlani și cocote? Da, există mârlani care reduc femeia doar la obiect fără nici o altă întrebuințate. Da, există cocote care se reduc la obiect și se reprezintă în lume ca marfă. Ei au primit o foarte nepotrivită educație, restul nu au nici o scuză, doar un caracter cariat de la prea desele ipocrizii pe care le practică în cotidian.
Nu știu, mi-e greu să renunț la această părere a mea despre prietenii. Tot nu mă pot împiedica în așternut.
Așternutul nu a reprezentat niciodată un scop pentru prieteni, poate a descris o împrejurare, iar împrejurările le accepți și trăiești cu ele, iar apoi le transformi în povești delicioase spuse la un ceai în iarna vieții. Mârlanii și cocotele aparțin unei categorii aparte, dar deși strică orele vieții, aduc experiență, dau lecții, iar data viitoare când îți fac cu ochiul poate reușești să le oferi cel mai frumos zâmbet, apoi cea mai frumoasă ipostază a spatelui.
Am ajuns la final. Nu pot schimba tabăra. Rămân aici. Există prietenii în orice formă, mixtă sau nu.
Și o să cred asta atâta vreme cât o să fiu om, ceea ce intenționez să rămân până la despărțirea sufletului meu de trupul ăsta care mă reprezintă în lume.

2 Comments
  • Claudia
    martie 10, 2014

    Exista prietenii in orice forma mixta, chiar exista. La 20 de ani as fi ezitat sa spun asta, dar la 33 deja le-am trait si le traiesc si timpul le-a probat – n-au evoluat in nimic altceva decat intr-o si mai profunda prietenie.
    E chiar nevoie de aceste prietenii mixte, eu de pilda sunt o mai buna cunoscatoare a partenerului de viata tocmai pentru ca din prieteniile cu barbati am invatat foarte multe, inclusiv sa-i fiu prietena celui drag, nu doar iubita.
    Culmea este ca in grupul meu de prieteni (e unul destul de mare fiind peste zece si nu neaparat cupluri) prieteniile mixte sunt atat de comune incat un subiect ca asta ne-ar face sa radem relaxati: „ia uite ce probleme au altii!”, dar cum fiecare avem si prieteni din afara stim diferite situatii de viata.

    Cred ca problema apare atunci cand unul dintre cei doi (el sau ea) trece prin perioade vulnerabile si aici intervine maturitatea celor doi. Sau lipsa ei. Relatiile bazate pe vulnerabilitate nu au sorti de izbanda, traiesc doar o pasiune supra-alimentata pret de cateva asternuturi ravasite, daca o traiesc si pe aceea.

    In fond insa, cred in experienta proprie. O perioada mai zbuciumata a vietii sentimentale ajuta mai mult la formarea unui om decat o existenta aparent rutinata de cuplu in care afectele sunt inhibate, cele mai multe din lipsa cunoasterii.

    (ex. ea, intr-un cuplu format inca din liceu crede ca o prietenie mixta duce inevitabil la sex prin urmare ea nu admite ca sotul sa aiba femei prietene si la randul ei taie automat orice canal de comunicare cu un barbat care pare sa evolueze. O simt ca nu ma crede cand ii marturisesc ca imi vad prietenii ca oameni, ca de multe ori nici nu-i separ in femei si barbati, dar pe de alta parte imi dau seama ca e un subiect care o face sa para atat de refractara si de incordata incat un eventual prieten-barbat i-ar putea interpreta comportamentul ca pe niste… „semne”)

    • dunia
      martie 11, 2014

      Claudia, zici foarte bine, ”ia uite ce probleme au alții.” Asta e esența la toată vorbăraia asta aproape goală.

      Din păcate, existăm împreună și nu separat, iar aceste fade probleme ajung să ne copleșească, să ne schimbe comportamentul, să ne modeleze atitudinea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
29 − 25 =