Puține sunt evenimentele care să promită un timp petrecut interesant printr-un singur cuvânt din titlu. Mă refer la culoare, din COMPETIȚIA CULORILOR Mapei.
Invitația a sunat așa: În perioada 1 martie-30 aprilie 2019, Mapei România, împreună cu UVT Facultatea de Arte și Design, organizează COMPETIȚIA CULORILOR MAPEI. Acest concurs de tablouri mozaic va pune la încercare creativitatea și minuțiozitatea studenților aflați sub îndrumarea domnului Lect. Dr. Matei Gașpar.
Baudelaire, într-unul dintre magistralele eseuri ieșite de sub pana sa, notează că în culoare se află armonia, melodia și contrapunctul. Mărturisesc că pândesc sinesteziile în orice tablou. Încep a privi de departe. Mă concentrez pe întreg să descopăr o formă, să ghicesc subiectul, să testez diversele senzații. Să aud zgomotul culorilor, să le miros!
Lejer m-au împresurat culorile în 17 aprilie. Mozaicurile tinerilor artiști au fost delicioase pentru ochi: o gamă de culori și sentimente, tonuri reci, calde, vesele, triste, comune, originale. M-am apropiat voioasă de chipul lui David, lucrare premiată în cadrul evenimentului. Proiecție a unui temperament feminin, David, bărbatul ideal, dar și personal de data aceasta, s-a remarcat prin căldură exprimată de o tehnică decorativă rece: asamblarea unor bucăți de ceramică. Roșul a umplut de osanale restul tonurilor.
Aprecierile lucrării sunt intuitive. M-am apropiat de lucrare fără raționament, doar instinctual.
O altă mare bucurie mi-a prilejuit-o parteneriatul dintre Mapei România, unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de adezivi și produse chimice pentru construcții, și UVT Facultatea de Arte și Design. Mapei România deține deja trei ediții de succes cu UNARTE București. Totul se întâmplă la București, știm! Se pare că nu și de data aceasta. Timișoara a primit cu interes concursul. Studenții de la Timișoara și-au exprimat personalitatea în lucrări originale. Și-au fost suficienți și nu au căutat aprobarea capitalei. Talentul nu are geografie, talentul ține de înțelegerea lumii într-o manieră autentică și pasională.
Salut inițiativa Mapei România și felicit studenții!
Frumosul este necesar vieții.
Notă:
Despre Mapei România
MAPEI este unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de adezivi și produse chimice pentru construcții, cu peste 25.000 de tone de produse livrate zilnic. Înființat în 1937 în Milano-Italia, grupul cuprinde astăzi 81 de fabrici în 35 țări din întreaga lume și 10.000 de angajați. Compania înregistrează o cifră de afaceri de 2.5 mld. Euro și investește anual 5% din venituri în cele 31 Centre de Cercetare-Dezvoltare, în care lucrează 900 specialiști. Bazele filialei românești au fost puse în 2006 prin înființarea MAPEI România, ca parte din strategia de internaționalizare a grupului.
Portofoliul MAPEI România cuprinde peste 500 produse, iar la nivel de business înregistrează o cifră de afaceri de peste 15 milioane Euro.
Foto: Zenobia Lazarovici
aprilie 24, 2019
E bine cunoscut faptul că orice construcție are nevoie de o fundație solidă. La fel și în cazul blogurilor, fundația trebuie să transmită încărcarea emoțională și spirituală a slovelor prin intermediul unei fundații solide și durabile în timp. E important să fie ruptă capilaritatea la nivelul pereților utilizând produsele adecvate, puse în operă conform specificațiilor tehnice emise de producătorul acestora. În tandem cu hidroizolația, bariera de rupere a capilarității înseamnă durabilitate și sustenabilitate în timp.
Hidroizolația exterioară protejează conținutul blogului de infiltrații acide din exterior, păstrând conținutul exact ca în mintea scriitorului. Adezivii și tencuielile elastice creează la interior un mediu propice dezvoltării simțului artistic și creativității, lăsând în același timp pereții să respire pentru schimbul de aer și energie pozitivă.
Vopselele de calitate în culori vesele și durabile în timp asigură blogului un aspect prietenos și cald, asemenea personalității artistului din spatele acestuia. Meniurile, titlurile și widget-urile pot fi vopsite ușor într-o paletă vastă de contraste pentru a canaliza atenția cititorului spre informația de care are nevoie.
Profilele hidroizolatoare completează rosturile și nișele, acolo unde este nevoie, pentru un plus de etanșeitate și elasticitate, evitând frecările nedorite între blog și comunitate.