CE VEZI AIA FACI. CHIAR AȘA SĂ FIE?

De 9 mai, 2023 0 No tags 0

Cât nu-mi plac vremurile pe care le trăiesc, și nu-mi plac, le prefer altor vremuri din trecut. Oamenii nu au fost niciodată mai buni, mai curați, mai decenți. Oamenii au fost mai naivi, mai nespălați, mai neștiutori. În trecut ne-am certat și ne-am ucis din lipsa de informație. În prezent ne certăm și ne ucidem din exces de informație.

Filozofii și cunoscătorii de suflet și-au construit sistemele de gândire și tezele pe datul omenesc. Ne-am născut buni. Ne-am născut răi. Resping aceste convingeri. Am ajuns la concluzia, din experiență și mai ales din istorie și psihologie, că ne naștem capabili. Ființa umană se naște capabilă de bine și de rău. Nu ne naștem buni și cu siguranță nu ne naștem răi. Un om nu se apucă să mintă, să fure, să ucidă, să lovească dacă nu e creștin. Un om se apucă de mințit, de furat, de ucis fără educație, în special fără cei șapte ani de acasă. În ciuda cerinței creștinești de a boteza un nou născut pentru a-l spăla de păcate, adultul este cel care are nevoie de botez dacă-l interpretăm ca un pahar de apă aruncat în față. Ne trezește. Adulții dorm pe ei, în ei. Copiii sunt puri și curioși. În primele zile după ce l-am născut la Mateiu, îi trăgeam în piept respirația. Aia e Curățenia și nici un preot, nici un ritual nu are ce să spele.

Condițiile de viață și educația fac diferența în oameni. Vă dau două exemple. Englezilor li s-a părut de drept să colonizeze, să ocupe India, să lupte cu localnicii pentru teritorii și resurse. Citiți-l pe Winston Churchill. Iranienilor (probabil majorității) li se pare de drept să aibă control de viață și de moarte asupra femeii. Aici nu e vorba despre suflet, despre a acționa întru bine sau întru rău. Aici este vorba despre obișnuințe, influențe și condiții de viață. Ce vezi, aia faci! Până la urmă e atât de simplist comportamentul uman.

Creierul însă ne dă ghes. Cei mai buni dintre noi rezistă condițiilor de viață. Luăm ca atare naționalitatea, genul, religia și banul cu ajutorul educației. Dacă ești crescut pentru joacă, bine binele comun, pentru umanitate, atunci nu o să începi să-ți dai importanță prin ceea ce își permit părinții tăi. Părinții își permit financiar, iar copiii își permit impertinențe în funcție de adidași, telefoane și Moncler. Condițiile de viață ne definesc fără educație. Pe de altă parte, cu educație, condițiile de viață ne dau o direcție. Te-ai născut cu privilegii, îmbunătățește și viața celorlalți. Te-ai născut fără privilegii, îmbunătățește-ți ție viața, apoi participă activ la binele comun.

Binele comun începe cu binele personal trecut prin primii ani de acasă. În primii ani te joci și înveți să zici Poftim, Mulțumesc, Scuze, Cu plăcere.

Mulțumesc că citiți articolele de pe dunia.ro

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
11 + 3 =