Autoritatea justițiarului de pe facebook e cuprinsă între conectare și deconectare

Între vaccinare și nevaccinare, între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, românii își duc în continuare viața. Cum ne ducem viața? Ne ducem viața cu momente festive. Ne căsătorim. Ne celebrăm copiii. Ne luăm diplome. Călătorim. Ne ducem viața cu momente comune. Mâncăm. Ne uităm la filme. Ieșim cu prietenii. Cinăm în familie. Ne ducem viața cu momente vulgare. Ne ies hemoroizi. Se înfundă toaleta. Ne înfuriem. Ducem gunoiul.

Distanțarea socială a schimbat comportamente și a accentuat atitudini. Presupuneți că bunătatea este un dat al ființei umane? M-am întrebat de multe ori. Încă mă întreb. Din istorie și experiență, am tras concluzia că omul nu este nici bun, nici rău. Cu excepția modificărilor genetice, s-au descoperit gene criminale, omul se naște ambigen. Cum vine asta? Străin de bunătate, străin de răutate, omul devine în timpul vieții. Părinții îi dau o direcție, blândețea mamei și bunăvoința tatălui. Condițiile de viață stabilesc privilegiile sau dezavantajele. Clima pune zâmbete sau grimase pe chip. Școala umilește sau perfecționează. Prietenii sprijină sau trădează.

Închiși în casele noastre, oamenii s-au lăsat copleșiți de răutatea celorlalți semeni presupusă din bunătatea personală. Eu sunt bun. Ceilalți sunt răi. Gândirea asta s-a desprins din monstruosul necunoscut, s-a consolidat prin religie și se manifestă prin ignoranță.

Dacă te vaccinezi, ești prost. Eu sunt deștept și informat că nu o fac.
Dacă nu te vaccinezi, ești prost. Eu sunt deștept și informat că o fac.
A te vaccina ține de binele comun, un concept care funcționează în pierdere în România.

Dacă o jignești pe Olivia Steer, ești în tabăra celor inteligenți și drepți.
Dacă nu o jignești pe Olivia Steer, ești în tabăra celor inteligenți și drepți. Personal mă flatez că observ elucubrațiile, dar nu jignesc. Firește, aparțin de tabăra celor inteligenți și drepți.

În ultimul an s-au accentuat atitudinile justițiare pe facebook. Mara are un frate mai mare. E un câine husky. Când trec animale, uneori chiar unele persoane pe lângă gard, ochii i se înroșesc și scoate niște hămăituri îngrozitoare. Dacă s-ar întâmpla ca persoana din afară să pătrundă în curte, Leto s-ar gudura la picioare și ar păși liniștit pe lângă. Din afară nu ai crede.

Când citești comentariile unor justițiari de facebook, nu ai crede că autoritatea lor e cuprinsă între conectare și deconectare. Să treci de la om la supraom, desprins sau nu din Nietzsche, presupune acțiune, educație, acceptarea limitelor într-un anumit domeniu, bun simț și împărtășirea concepției de bine comun.

Societatea românească suportă o regresie dureroasă spre primitivism, iar justițiarii de pe facebook, cu apucături de mari gânditori de tarla, nu rezolvă nimic. Cuvintele provoacă, dar acțiunea produce schimbări.

Să acționăm pentru binele comun.

Foto: Bogdan Mosorescu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
29 − 20 =