Dialoguri si fantezii in jazz

De 26 oct., 2009 3 No tags 0

Fara flori in par sau la mana, fara tocuri sau volanase, vineri seara m-am desfatat ascultandu-l pe Jonny Raducanu si Ion Caramitru. Spectacolul Dialoguri si fantezii in jazz mi-a imbunat retinerea in ale poeziei, m-a determinat sa caut in bibiloteca un volum al lui Nichita Stanescu.
Versurile lui Nichita, ale lui Tudor Arghezi, Miron Radu Paraschivescu, Dan Verona, Lucian Avramescu si ale Anei Blandiana s-au turnat in urechile spectatorilor prin intermediul pianului si a vocii. Dubla interpretare, muzicala si declamativa, a cucerit si fermecat publicul.
Talmacirea hipertextuala a versurilor lui Arghezi a rasplatit actorul de pe scena cu aplauze si voie buna. Calitatea spectacolului s-a datorat intentiei subiacente de a celebra frumosul sentiment al prieteniei. Nichita Stanescu a fost un prieten al celor doi, iar iubirea, deloc voalata, s-a concretizat intr-un formidabil evenimet.
In sala, pe un rand in apropierea scenei, ochii mei sorbeau doua chipuri ilustre. Incantarea vizuala si sufleteasca mi-a provocat si miscari miraculoase in burtica. Procesul de seductie a eului meu reinterpretat a pornit cu un avant pretentios. Loviturile resimtite m-au asigurat de o retroactiune izbutita.
De cat egoism ma fac vinovata straduindu-ma sa am o fetita rafinata?

3 Comments
  • Dan
    octombrie 27, 2009

    Intotdeauna mi-a placut combinatia asta, poezia si muzica: Johnny Raducanu cu Caramitru, Dan Grigore cu acelasi Caramitru, Mircea Vintila cu Motu Pittis si chiar, puteti sa nu fiti de acord cu mine, Tudor Gheorghe cu Paunescu.

  • ddunia
    octombrie 27, 2009

    @Dan

    Dar de ce sa nu fim?

  • Dan
    octombrie 28, 2009

    Pentru ca Paunescu e contestat acuma, culmea, pentru ce facea atunci ! Si cel mai tare îl contesta multi din cei ce au cartile lui care se gaseau cu mare greutate pe vremea aceea. Isi mai aduce cineva aminte de pamfletul « Analfabetilor » ? A aparut în 1979 :

    V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
    Cenzori capricioşi ai vremii mele,
    C-o să vă coste scump măruntul moft,
    De a ne face nouă zile grele.

    Şi lumea nu se poate cuceri
    Umflând la cifre şi mimând tumulturi,
    Cu aroganţi şi trândavi doctoranzi,
    Cu papagali care ţin loc de vulturi.

    V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
    Să nu-i păstraţi în spirt învăţătura
    Şi voi, întruna, fără să-l citiţi,
    Îl pomeniţi până vă doare gura.

    V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
    Să luaţi aminte şi să ţineţi minte,
    Dar nu ştiam că v-aţi născut şi surzi
    Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

    Daca întâmplator cineva o sa spuna ca a fost parasit de piesele grele si ca acestia l-au acuzat apoi ca ar fi furat Cenaclul, eu raspund ca anul trecut a fost un cenaclu prin noiembrie unde s-au reîntâlnit toti cei mari: Tudor Gheorghe, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă, Dumitru Fărcaşu, Doru Stănculescu, George Nicolescu si înca altii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 + 30 =