Experiența de la Covent Garden

În copilărie am ceva experiențe, din categoria lucrurilor trăznite, pe care le-am ținut ascunse de părinți.
În viață, am și experiența iubirii ascunse. Amintesc de aceste experințe datorită numitorului comun: am ascuns ceva.
De când m-am întors de la Londra, am ascuns vizita mea la Covent Garden. M-am fofilat zi după zi.
Extazul care m-a cuprins acolo l-am comparat doar cu impasibilitatea de la Westminster Abbey. Atunci am hotărât să încetez cu alergatul după faimoasele puncte turistice care merită văzute.
Tot ce merită văzut în lumea asta mare are dreptul la un ghid corect, iar cel mai corect este sufletul. Sufletul e singurul care te îndrumă chiar spre tine, spre nevoile tale, oricare ar fi acelea.
În dimineața pe care am petrecut-o la Teatrul și Baletul Royal mi-am reactualizat entuziasmul, căci de ceva vreme mă apăsa lipsa lui. Îi cunoșteam prezența, dar nu simțeam sau abia percepeam un fior.
În turul conceput pentru turiști, am trăit una dintre cele mai puternice emoții, când am pătruns în loja regală, regală fiind doar un aspect, nu un stimul, de acolo se vede sala în întreaga ei splendoare, ochii mi s-au umezit spontan.
Asemenea lacrimi mai am doar când o privesc uneori pe Mara când se joaca la picioarele mele.
Dar revin la sala de spectacole de la Teatrul Royal. Nu mă avânt să descriu un stil, o arhitectură, emoția care m-a cuprins în acele momente îmi permite doar sentimental să fac referire la una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din lume.
Pornind de la mine, eul meu fiind creatorul, găsesc sala de spectacol deasupra lumii reale, reprezintă un axis mundi între semnificațiile mele despre rai și pământ.
Apoi au urmat balerinele, 10, 15 minute ni s-a permis să privim de la geam balerinele la locul de muncă. M-am simțit parte dintr-un întreg sublim. Am urmărit cu gura căscată piruete, aclamații, opriri ale pianistului, îndrumări ale profesoarei și am primit un zâmbet de la o balerină care s-a apropiat de geam.
Fascinată am privit trupul mignon și m-am oprit puțin la pieptul ei. Mi-am înțeles preferința pentru sânii mici, probabil în copilărie am trăit ceva care s-a fixat în mine ca plăcere pentru un bust aproape plat, de balerină.
M-am îndepărtat de geam întorcându-mă să privesc de multe ori în urmă. Am privit peste umăr atât cât a fost cu putință. Nu am putut nici să mă sustrag explicațiilor ghidului care și-a dat atâta osteneală ca noi să primim tot ce are de oferit Teatrul, Opera, Filarmonica și Baletul Royal. Mie mi-a dăruit un nume fiind româncă: Alina Cojocaru, balerină româncă ce timp de 13 ani și-a desfășurat activitatea la Covent Garden.
Spre finalul turului am zărit cu coada ochiului și o Lady. Într-o sală se dădea un interviu, iar ghidul nostru ne-a dat detalii despre Lady, despre acțiunile ei, bineînțeles caritabile, fiind văduva unui Sir care s-a îngrijit foarte mult ca oamenii săraci să aibă acces la cultură. Uneori, de sărbatori sau nu numai, Lady și Sir achiziționau toate biletele pentru un spectacol și le ofereau apoi oamenilor săraci.
Despărțirea a avut loc într-un loc amenajat ca o cafenea, iar ghidul ne-a spus: Vă mulțumesc pentru participare, vă mai așteptăm. Dacă v-a plăcut acest tur, numele meu e Simon, dacă nu, numele meu e Barry.
Numele ghidului meu este evident Simon.
Și am să țin cont de ultimele lui cuvinte, căci dacă mă așteaptă, intenționez să mai merg negreșit.

2 Comments
  • drstoica
    decembrie 13, 2013

    Uf, ce frumos e printre cuvintele și admirațiile tale! 🙂
    Am auzit și eu gluma asta într-un context, la un moment dat. Cu „dacă v-a plăcut…”. Tot într-o astfel de situație, astfel încât am și uitat al doilea nume. 🙂

  • dunia
    decembrie 16, 2013

    Dar ce frumos la fost la Covent Garden!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
18 + 11 =