Sincer? Imi muscai putin degetele inainte sa ma apuc sa scriu. Este un subiect delicat si nu doresc sa supar pe nimeni. Ma citesc cateva persoane pentru care acest subiect a constituit sau continua sa fie o drama. De aceea nici nu am dorit sa abordez subiectul pe blog, dar azi ma simtii inspirata de alegerea unei colege de care sunt exagerat de mandra.
Dar sa nu mai lungesc vorba, cand suspansul ascunde drama e mai bine sa strivim repede necunoscutul. Vreau sa vorbesc despre adoptie.
In familia mea, in jurul acestui concept, atunci cand este rostit, destul de rar si numai de mine, se lafaie hidoasele sabloane.
Propozitia care mi s-a gravat mie in minte se face responsabila de multi orfani. Nu stii ce iei, daca se intampla sa fie un nenorocit?
Iar eu intotdeauna imi folosesc sportiv argumentele si parez: Si daca nenorocitul ar fi sange din sangele tau ar fi o mai mare consolare?
Primesc inapoi zambete condescendente si replici impertinente, tineretea mea determinandu-ma sa vorbesc despre adoptie. Pana a fi mama, adoptia mi se parea o solutie la indemana pentru aceia care nu pot avea copii, de cand am devenit mama, adoptia mi se pare o iubire care se accepta fara rezerve.
Orice sceptic ar ceda daca ar tine in brate fiinta in primul ei minut din viata, iar colicii bebelusilor te invata sa ierti orice. A adopta inseamna in primul rand iubire de sine, caci trebuie sa te iubesti ca sa poti darui iubire.
Mesajul nenorocit care se desprinde din oribila propozitie pe care am folosit-o ca exemplu otraveste atatea suflete disponibile pentru iubire. Dar eu o sa indraznesc mai mult acum, o sa merg pana la afirmatia ca pruncul nascut intr-un cuplu e doar genetica, sangele iti intoarce istoria neamului, iti reinterpreteaza ereditatea.
Copilul tau, nascut sau adoptat, este acela care iti ofera zambete, iar zambetele nu-si au originea in cromozomi.
Copilul tau, nascut sau adoptat, cauta cu manuta caldura pieptului, iar gestul asta nu-si are originea in cromozomi. Iubirea materna sau paterna sta in gesturi, nu in genetica.
In familia mea, un unchi si o matusa isi refuza aceste gesturi, sunt prea otraviti de sabloane, dar am gasit printre colegi o mama, o fata care a ales sa creasca un copil-caz social, caci mama nu este aceea care poarta sarcina, ci aceea care isi deschide bratele pentru fiinta neajutorata care este bebelusul in primele luni de viata. Adoptand un copil inseamna sa deschizi toate ferestrele si toate usile pentru iubire.
ianuarie 19, 2012
Pentru o mai buna intelegere a subiectului recomand 2 articole bune referitoare la aceasta tema: despre adoptie http://www.intrefete.ro/familie/tu-si-ceilalti/adoptia-in-romania-schimbarea-legii-adoptiei-in-2011-8449532
despre „meseria” de asistent maternal: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/satul-copiiilor-cu-parinti-de-imprumut-195337.html
ianuarie 21, 2012
Postarea asta m-a atins și am tot evitat s-o recitesc. Uneori teama de-a nu fi deja mamă mă încătușează. Câteodată am impresia că îmi amân singură acest act pentru a putea într-o zi, fi mamă pentru un copil născut de o altă femeie…
ianuarie 21, 2012
@Claudia
Nu cred ca exista un moment potrivit pentru a deveni mama, iar cand o sa vina ziua de care amintesti, daca se intampla sa adopti, in nici un caz nu o sa fii mama pentru un copil nascut de o alta femeie, o sa fii doar mama.
Nu ma crede, sa avem rabdare si sa ajungem in ziua aia a vietii tale si sa te reintorci atunci la acest text.