Rusia scăldată în sânge

De 7 sept., 2022 0 No tags 0

Luni noapte m-au ținut gândurile trează. M-am pus să dorm. M-am ridicat. Am băut apă. M-am așezat. M-am sucit. Luni noapte am avut o noapte albă. Marți seară am adormit înaintea lui Mateiu. M-am trezit când a sunat alarma. Rar se întâmplă să mă trezească alarma. E aproape inutilă.

M-am așezat la scris pe canapea cu Motan lângă mine. Pe Mateiu l-am culcat în dormitorul matrimonial. Dacă un apartament comunist deține un asemenea dormitor. În dormitorul mai mic s-a trezit zilele trecute și-mi indica cu degetul peretele comun cu vecinii. Mateiu a cunoscut bormașina. Încerc să-l feresc azi de bormașină și de zgomotele de renovare.

Am înaintat cu lectura la Rusia scăldată în sânge de Artiom Vesiolîi. Pe alocuri am râs. Soldatul-narator Maxim Kujel are umor. Cel mai mult m-am retras ca un melc în casa lui. Același soldat are instinct și-l ascultă. Imaginați-vă Rusia la trecerea de la conducerea țarului la conducerea bolșevică. Puteți? Puteți să vă imaginați atâtea sufletele înfometate, mizerabile, lipsite de dinți, de haine, de demnitate? Ce are de-a face demnitate cu sărăcia? Demnitate cu burta goală, ciuruit de pureci, acaparat de boli?

Oamenii rezistă. Oamenii îndură. Priviți în urmă sau priviți prin vecini, la vecinii ucraineni sau la vecinii asiatici. Aceeași oameni se răzvrătesc. Rusia scăldată în sânge descrie revoluția poporului. Oamenii se răzvrătesc și răspund instinctual, se apără cu violență. O aplică fără mustrări, uneori fără provocare.

Mintea și burta goală fac imposibilă devenirea. Să treci de la a exista, la a fi conștient, la a deveni. Cum poți să devii când ți-e foame? Ce altceva să introduci în cap în afară de imagini cu mâncare? Acel 1% care ne diferențiază de verișoarele maimuțe își pierde vigoarea din cauza foamei și mizeriei. Dacă ți-e foame în fiecare zi, dacă îți faci nevoile unde dormi în fiecare zi, cum îți ridici capul spre stele?

De aceea, educația este răspunsul când vine vorba despre oameni și apucăturile lor. Primii șapte ani de acasă n-ar trebui să fie opționali. Părinți, nu plecați în țări străine pentru a le oferi copiilor lucruri materiale! Părinți, stați lângă pruncii voștri! Mâncați mai puțin, măturați mai des, jucați-vă, confecționați păpuși. Lipsa apropierii în primi ani de viață crește riscul de a ne pierde umanitatea.

Citiți Rusia scăldată în sânge. Citiți și numai 100 de pagini. Lăsați sensibilitatea deoparte. Nu vă faceți griji pentru suflet. S-ar putea să rămânem fără unul dacă ne concentrăm pe îndestularea copiilor și  nu pe conectarea cu copiii.

Foto: Flavius Neamciuc

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
5 + 23 =