M-am trezit fără să știu cu jumătate de zi liberă. Mara a ieșit cu prietena ei în oraș. Mateiu a părăsit casa cu tatăl lui pentru joacă, prânz, reuniune cu bunicii. Am închis ușa. Am ascultat liniștea. E rară liniștea într-o casă cu un copil de aproape 4 ani.
M-am așezat pe canapea cu Fukuyama în brațe. Mi-am propus să citesc câteva pagini, apoi să mă îmbrac și să ies la cinematograf. Pe lângă faptul că n-am mai călcat la cinema de ani de zile, sunt tare curioasă de filmul despre care vorbește toată lumea. Mă refer la ultimul film al lui Nikole Kidman.
M-au prins bine paginile și liniștea casei. M-am afundat în canapea. Am uitat de ieșirea în oraș. Oricum nu-și făcuse ideea culcuș în mine. Am tras în piept aroma cafelei. Mi-a pornit mintea de la eseul Sfârșitul istoriei? comandat pe Târgul cărții. Finalul textului îi va aparține lui Fukuyama. Cuvintele lui le veți citi.
De introducere și mijloc mă oblig să vă scriu. La un moment dat am luat o pauză de la cartea fițuică Sfârșitul istoriei?. Îmi vâjâia capul de la reluarea cunoștințelor despre comunism, fascism, liberalism. Motan mi s-a așezat pe piept. Am pornit atunci Netflixul și m-am lăsat acaparată de o miniserie englezească. Am o slăbiciune pentru filmele englezești. Mă destind actorii atinși de vreme, ridați, îmbătrâniți, uneori infirmi. Unei actrițe din Missing you, filmul vizionat, îi lipsea o parte din degetul mijlociu.
Am revenit la Sfârșitul istoriei?. Nu-ți trebuie mult timp să parcurgi cele câteva pagini. Două cărți citite de Fukuyama și îmi pun aceeași întrebare: Cum să educăm conștiința românilor? Lipsurile materiale ne-au afectat conștiința, da, dar oare ne-au zdrobit și capacitatea de acțiune?
Părinții din societatea românească deplâng situația actuală a sistemului educațional din școli. Îi contrazic. Eu deplâng chiar educația lor, lipsa ei mai exact. De ani de zile ne batjocorim elita intelectuală. Și de câțiva ani, puțini, dar intenși, ne educăm pe Tik Tok.
E timpul să revenim către oamenii învățați. Să recitim definiții. Să redeschidem dicționarul explicativ român. Liberalism = doctrină politică și economică bazată pe ideea dreptului individului la egalitate, proprietate, libertate de expresie și acțiune, care proclamă principiul neintervenției statului în economie, existența economiei de piață.
Și acum cuvintele lui Fukuyama:
Sfârșitul istoriei va fi o epocă foarte tristă. Lupta pentru recunoaștere, voința de a-ți risca pentru un ideal pur abstract, lupta ideologică mondială care a pus în lumină îndrăzneala, curajul, imaginația și idealismul vor fi înlocuite de calculul economic, de nesfârșita rezolvare a problemelor tehnice, de preocupări legate de mediu și de satisfacerea cererilor sofisticate ale consumatorului. În perioada postistorică nu va mai exista nici artă, nici filozofie, ci doar o îngrijire perpetuă a muzeului istoriei umane. Simt în mine și văd la cei din jurul meu o puternică nostalgie pentru timpurile în care istoria exista. O asemena nostalgie va continua de fapt să alimenteze, pentru o bună bucată de vreme, concurența și conflictul, chiar și în lumea postistorică. Deși recunosc că procesul este inevitabil, am pentru civilizația creată în Europa după 1945, cu prelungirile ei atlantice și asiatice, cele mai contradictorii sentimente. Poate că tocmai această perspectivă a secolelor e plictiseală de la sfârșitul istoriei va face istoria să înceapă din nou.
Foto: Lorena Dumitrașcu
Leave a Reply