Ma intreb, oare grecii l-ar fi rastignit pe Isus? Fiind in Florenta de Paste, am fost mereu cu gandul la Isus si la sacrificiul Lui, iar muzeele amintesc mereu de cruzimea oamenilor. Si la un pas legat de ochi, pas-privire pe o panza a Renasterii, am simtit ca Aitmatov mi-a prilejuit o curiozitate, daca Atena ar fi ramas o putere, Isus ar fi sfarsit tot pe cruce?
aprilie 18, 2012
m-am intrebat de cateva ori, de ce oamenii nu au pictat si cruciadele? De ce au lasat sa se uite toate executarile si relele tratamente si torturile aplicate in perioada Inchizitiei? de ce sunt atat de putin mentionate ghetourile evreiesti?
Poate din acelasi motiv, neinteles de mine, prin care colegii mai tineri decat mine nu intelegeau drama romanului din perioada comunismului.
aprilie 18, 2012
Eu înțeleg rostul scrierilor si panzelor, dar tot ce mi-a revenit din acestea, scrieri si panze, mi-a mutilat sufletul. Jurnalele, panzele cu Isus rastignit, eu mi le-am insusit cu un gând amar si trist, suntem o rasa care si-a făcut rău si încă își face nu pentru a exista, ci pe pentru a deține puterea, nu avem măsura, deși am fost inzestrati cu ratiune.
Dacă vrei sa citești despre ghetoul evreiesc încearcă Golemul lui Meyrink.
aprilie 19, 2012
Ma intreb in ce fel se manifesta cruzimea in zilele noastre? Ea desigur, continua sa existe si sa imbrace forme moderne. Daca privim lucrurile cu „ochii de-atunci”, oamenii erau ceva mai primitivi si tortura era pentru multi, „de-a casei”. Oare si-acum ni se par anumite lucruri normale, dar ele de fapt nu sunt??! Sigur ca da. Tortura moderna are marele avantaj ca totul e fatis, dar nepasarea si izolarea individului starneste palide reactii colective.
aprilie 19, 2012
Totul e fatis, numai suferinta o ducem fiecare in parte.