Cu sau fără Shakespeare

Am plecat odată de la facultate împreună cu un coleg și am parcurs o bucată de drum împreună. Un scenariu atât de comun, dar o întâmplare frecventă în viața socială. Am povestit, ne-am ascultat. Mai târziu, experiența aceasta a devenit un model. Dar au trecut ani până alte întâmplări au făcut din episodul de mai sus un model.
Am stat de mai multe ori la taclale cu prietenele mele despre colegii de serviciu. Persoane necunoscute mie au devenit intime în cunoștințele mele. Printre aceste povești experiență de viață, am avut ocazia să-mi observ prieteni în compania acelor persoane despre care îmi povesteau. Am stat participant lângă prieteni plus colegii lor și am stat spectator lângă prieteni, plus colegi, plus iubiți.
Unu plus unu, plus unu. Aici voiam să ajung, acesta este de fapt începutul. Rândurile de mai sus îndeplinesc funcția didascaliilor în teatru, note înainte de ceea ce urmează cu adevărat să vă povestesc.
Când am stat spectator la o masă cu un prieten plus un coleg, plus iubita, am avut senzația că s-a pornit o ploaie de măști. Fețele se schimbau ca la mimă. La această constatare mi-am recuperat amintirea din prima frază unde colegul meu oscila între povești și confesiuni.
Din confesiuni mi-am însușit o cunoaștere a lui.
Din confesiuni, prietenii mei și-au însușit o cunoaștere a colegilor. Pentru mine, confesiunea are și o funcție de catalizator. Între mine și acel coleg, între prietenii mei și colegii lor s-a impus o anumită intimitate, o acceptare deopotrivă de acordare a încrederii.
Scopul pentru care acorzi această încredere diferă într-adevăr, diferă și de la feminin la masculin, și de la o gândire la alta. Intimitatea rămâne totuși comună.
Intimitatea însă este și fățarnică, intimitatea creează o iluzie pe care cei mai mulți o interpretează prost.
Intimitatea între două persoane nu ar trebui să părăsească zona de confort a celor doi. Spun asta, deoarece observând din margine prietena, colegul, iubita sau prietenul, colega, iubitul, am avut o senzație de început de luptă în prima linie a frontului. Stăteam lângă niște oameni surescitați, entuziaști, încrezători. Colegul sau colega pare să fie cunoscut foarte bine din două perspective, perspectiva amoroasă și cea de amiciție.
După ce am rumegat mult la aceste observații, am ajuns la următoare concluzie. Când aceste întâlniri ajung să se desfășoare în unu plus unu, plus unu, iar perspectivele se gudură, colegul sau colega sunt niște imaturi.
Un om care a ajuns la maturitate stabilește de la început niște limite chiar în confesiuni. În acest punct însă discuția explodează, se mărește ca suprafață, căci intervin factori, educația, cultura, mentalitatea.
Tocmai de aceea, de ceva vreme am acceptat cultura doar ca obiect, obiect ce nu este la îndemâna oricui, stau pregătită să particip la multe asemenea spectacole până la sfârșitul vieții mele.
Spectacolele astea mă bucură și mă întristează, depinde foarte mult de starea sufletească în care mă aflu în momentul acela. Uneori mă ridic și plec, fără explicații, alteori stau și râd ca pisica la bolul de lapte.
Viața chiar e o scenă cu sau fără Shakespeare.

7 Comments
  • claudia
    aprilie 29, 2013

    Cu cat e mai restransa comunitatea cu atat creste materialul didactic. Cred ca poti afla mai multe despre oameni ramanand in satul tau decat colindand prin lume (cu cat colinzi mai des si mai departe cu atat stii mai mult despre tine decat despre altii…)

  • vladimir b.
    aprilie 29, 2013

    @claudia, aproape că pot fi de acord!
    Dar bine este omului să colinde lumea, ca să se cunoască pe sine. „Prin alţii spre sine”, parcă aşa şi-a intitulat o carte părintele Steinhardt…Şi cred că ştia ce spune!

  • noctambulul
    aprilie 29, 2013

    Dupa ce ajungi sa te cunosti intr-o oarecare masura, si ajungi sa cunosti si alti oameni (din nou) intr-o oarecare masura, conteaza si ceea ce faci dupa „spectacol”! Oricum The Show Must Go On (aici se alege varianta muzicala preferata: Pink Floyd, Queen, Leo Sayer…), indiferent de cum se termina o piesa sau o alta!

  • noctambulul
    aprilie 29, 2013

    A propos de comentariul Claudiei, cred ca cu cat e mai restransa comunitatea, cu atat mai putine sunt experientele, deci cu atat ii putem cunoaste mai putin pe ceilalti la modul general. Putem cunoaste, in schimb, foarte bine indivizii comunitatii respective. Dar intr-o anumita comunitate sunt anumite prejudecati, anumite obiceiuri, anumite tabieturi, deci experienta este oarecum limitata. Cum spui, la sat ii poti cunoaste destul de bine pe toti, dar intr-un oras mare poti avea norocul sa cunosti oameni deosebiti (in toate sensurile cuvantului).

  • noctambulul
    aprilie 29, 2013

    De asemenea o anumita experienta o ai in tara ca locuitor al unei comunitati restranse, o cu totul alta experienta (ma refer la experienta in sensul postarii de fata) intr-o tara nordica si una de alta factura intr-o comunitate similara dintr-o tara mediteraneana! Zic si eu…

  • dunia
    aprilie 30, 2013

    @Claudia

    Nu știu ce să zic acum. Fac studiu pe comunitatea mea de acasă de la Severin și deși într-adevăr aș strânge material didactic, aș face cumva tautologie.
    Într-o comunitate oamenii se cam aliniază, iar cei care nu o fac rămân marginalizați.
    Și mie îmi place să colind lumea și să mă cunosc pe mine însămi.

    @Bobby

    Mi-a revenit muzica pe blog. 🙂
    Uite asta caut eu, oameni deosebiți, indiferent de vârsta și mai ales de sex. Din păcate, nu cunoști așa mulți într-o viață.

    • noctambulul
      aprilie 30, 2013

      In ultima vreme ai tratat subiecte pe care nu am vrut sa le abordez din diverse motive, asa ca m-am abtinut inclusiv de la a sugera compozitii muzicale (indiferent de cat de potrivite mi s-ar fi parut)!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
19 − 8 =