Iron Man și Oscar Wilde

Am fost ieri și am văzut Iron Man la cinematograf. Îmi cer scuze pentru aceia care nu au văzut încă filmul, dar urmează, eu o să divulg începutul filmului.
Robert Downey Jr, personajul lui, face referire la începutul poveștii despre monstrul care zace în oricare dintre noi.
În momentul acela am zis cu voce tare Oscar Wilde. M-am întors spre sora mea și am asigurat-o și pe ea, fără să mă întrebe, drept, că Oscar Wilde a scris asta, mai exact astea sunt cuvintele lui: fiecare dintre noi suntem un diavol, și transformăm lumea în care trăim în propriul iad.
După ochii celui din dreapta mea, un necunoscut, mi-am dat seama ce ciudățenie reprezentam în secunda aceea. Eram la un film cu un super erou, unde oamenii se bat cu țevi, se împușcă reciproc, dar nu mor, iar eu am rostit Oscar Wilde.
M-am fâstâcit puțin în scaunul meu și am zâmbit cu satisfacție, dar și cu jenă. Probabilitatea e mare să fi devenit foarte nesuferită pentru cei din jur, și pe lângă acest aspect, mi-am zis că uite așa, singură cresc distanța dintre mine și restul lumii. De multe ori mă simt exagerat de singură printre oameni, iar disperarea asta a mea parcă hrănește și mai mult resentimentele lor.
Singurul meu mecanism de apărare a rămas râsul, imediat fac o glumă și râd atât de zgomotos, încât alung sau doar acopăr stinghereala dintre oamenii din jurul meu.

5 Comments
 • noctambulul
  aprilie 30, 2013

  Black Sabbath – Iron Man (cu imagini din film): http://youtu.be/dZJPYo-YUkA

 • richie
  aprilie 30, 2013

  Cu alte cuvinte in fiecare poveste moderna se poate identifica nucleul narativ al uneia din antichitate, romantism sau clasicism, de la tragediile grecesti, la Shakespeare, Wilde, Hugo, Dickens etc.
  Spre ex ultimul episod din trilogia The Dark Knight (al super-erou de comics, Batman) e plin de referinte din A tale of two cities.
  Nu e in opinia mea nimic rau in asta ci doar dovada ca povestirea si-a fixat normele cu mult timp inainte distilandu-si forma de la un autor la altu.

 • noctambulul
  aprilie 30, 2013

  Am gasit o reclama la IRON MAN pe unul din autobuzele din Londra in aceasta poza din 2008: https://plus.google.com/photos/109886731587076886628/albums/5321922386301149841/5872586652051912706?banner=pwa

 • vladimir b.
  mai 1, 2013

  ultimul episod din Iron Man?

 • dunia
  mai 3, 2013

  @Bobby

  Acum ascult, în timp ce răspund la comentarii.

  @Richie

  Eu nu sunt cine știe ce cinefilă, dar am impresia că filmele vor cumva să ridice ștacheta. În tot mai multe filme se aduc în discuție cărți clasice, de exemplu, am văzut câteva episoade din Arrow, un serial, iar acolo se vorbește despre Odiseea.

  @Vladimir

  Chiar e ultimul? Nu știu, habar nu am.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
16 − 7 =