Metoda: a pleca de la fapte.
In vara am de sustinut un examen, si potrivit firii mele, niciodata nu ma multumesc doar cu bibliografia. Intotdeauna am vrut sa stiu mai mult. Datorita acestui fapt, azi ajunsei la Cursul de logica al lui Nae Ionescu. Nu am citit nimic scris de acest om, de auzit insa, am auzit multe. Si parerile variaza, munca fiindu-i intr-un con de umbra din cauza omului ce s-a intamplat sa fie in momentul lui istoric.
Si asta imi placu la randurile dumnealui, intoarcerea la fapte si experiente, la constientizarea ca gandirea omului este una formulata, una care exista in afara noastra si ca tot aceasta gandire poate inceta atunci cand piere intelegerea, si, foarte frumos, nu este vina nimanui.
Nu suntem intotdeauna responsabili ca nu reusim sa ne intelegem, diferentele ne pun in incurcatura. Si eleganta cu care bate saua pe filozofie, pe filozofi. Nu lucram cu adevaruri, cu absoluturi, iar filozofii nu sunt capabili sa accepte acest lucru.
Iar acum imi luai un gand pentru bloggerii romani, cativa, nu-i citesc pe toti. Cati bloggeri, dupa ce au prins putina pojghita notorie, nu defileaza cu lucruri definitorii? Ce scriu ei e definititoriu, e echilibrul lor cu universul, iar ceilalati, aceia ce iau contact cu ei, trebuie sa accepte randurile lor ca pe un adevar absolut. Raspuns: multi bloggeri.
Si intrebarea mea este: cum ajung aici?
Faptele si experientele lor le-au asternut acest drum, dar cunoasterea si bunul-simt nu i-au inghiontit? Sau poate chiar in asta consta frumusetea unor oameni, intocmai in aceasta infumurare voita.
Metoda: a pleca de la fapte.
Care sunt faptele ce i-au adus in acest punct?
iulie 6, 2009
Eu incerc sa nu ma iau prea mult in serios :).
iulie 6, 2009
@Richie
Si reusesti? 🙂
iulie 8, 2009
M-am atasat de Nae Ionescu de la primul contact, „Prelegeri de filosofie a religiei”; a urmat o prietenie de durata, cu sacrificii si intamplari picante. Am reusit, cred, sa strang cam tot ce i-au scris studentii/prietenii. Aveam la universitate prin 2002 o d-na profesor, Marta Petreu, care preda filosofie romaneasca. D-na asta are un canin de lup impotriva Profesorului pe care il acuza de plagiat (vezi postfata de la „Mistica”, Evelyn Underhill) … altminteri o femeie cumsecade, ca orice feminista educata.
Imi place cum se „scoate” Nae Ionescu atunci cand i se imputa lipsa de originalitate, mai ales in prefata de la volumul „Roza Vanturilor”:
„Iar despre lipsa de originalitate – ce e asta „lipsa de originalitate” pentru un om care isi traieste toate gandurile? Sa mi se ierte exemplul, dar a fost lipsit de originalitate Pascal atunci cand, fara sa cunoasca „Elementele” lui Euclid, a construit din capul lui aceste „Elemente”? Sau e, poate, lipsit de originalitate actul meu de constiinta cand am vazut luna pe cer, pentru ca luna asta a mai fost vazuta si de altii? Ce e asta „originalitate”, ma rog, patent de exploatare sau prospetime de viata?
[….]
Eu stiu ca nu m-am nascut din capul lui Jupiter si cu atat mai putin gata inarmat, ca Pallas Athene. Stiu doar atat, ca sunt un biet om care incearca sa inteleaga ceea ce se petrece in jurul lui si care isi da seama ca instrumentul acesta de intelegere nu se creeaza decat incet-incet, printr-o atenta, umila si staruitoare aproximare a vietii.”
Mare om.
iulie 14, 2009
@Jacopo Belbo
De „Roza vanturilor” mi-a mai vorbit si domnisorul Adrian Ciubotaru, daca nu ma insel. O sa citesc cartea cu prima ocazie. Multumesc de interventie. 🙂