Mi-am propus pentru acest an să fiu mândră. Și mai mândră? A întrebat mirat Făt Frumos. Da, și mai mândră. Cu mândrie am febricitat în aceste prime zile ale anului 2024 în activități mămești. Duceam niște probe la laborator pentru Mateiu când mi-a intrat un mesaj pe telefon. Dunia, pun o comandă de cărți, ce-mi recomanzi pentru dezvoltare personală?!
Am zâmbit cu rahatul în mână. De-a dreptul profetic deoarece asta este părerea mea despre cărțile de dezvoltare personală. Firește, am recomandat într-o respirație Erich Fromm și Jordan Peterson. Cine nu a pus mâna pe o carte de Fromm, să corecteze cât de repede cu putință. Rațiunea, bunul simț și inima se împletesc perfect la Fromm. Habar n-am cât ajută la dezvoltarea personală, dar oferă inegalabilul sentiment de înțelegere și acceptare. Cine nu a pus mâna pe o carte de-a lui Peterson, să-l asculte. Omul trăiește și respiră bine mersi în Canada și-l puteți urmări pe Youtube. Dacă îngroșați rândurile acelei categorii de oameni.
Acum să vă explic, cu cel mai simplu și nesofisticat limbaj, de ce așa numitele cărți de dezvoltare personală nu aduc mare lucru în viața noastră. V-au recomandat vreodată părinții, atunci când ați solicitat un pahar cu apă într-o situație lipsită de lichidul dorit, să consumați un măr în schimb? Ah, încă o aud pe mamanu: Mănâncă un măr, o să-ți potolești setea. În secunda următoare voiam să mă arunc pe jos de exasperare. Mi-e sete, mi-e sete!!! Cine caută dezvoltare personală în cărțile de dezvoltare personală consumă mărul în locul paharului de apă. Furați startul, căci nu crește pomul fără apă, nu crește fructul fără apă. Apa o reprezintă poveștile copilăriei, apoi romanele ușoare din adolescență, urmate de sacrii literaturii.
Dezvoltare personală fără Dostoievski, Tolstoi, Thomas Mann, Kafka, Hesse, Llosa, Virginia Woolf, Balzac și alții nu există. Literatura, prin povești, teme și subiecte te ajută să intuiești realitatea prin identificare afectivă. Asta e empatia. Să suferi cu Anna Karenina. Să o iei razna cu Raskolnikov. Să te învelești cu pătura în frig cu Hans Castorp. Să iubești ca Pere Goriot. Am enumerat fără o importanță de nici un fel. Cu aceste cărți am crescut eu. La facultate, profesorii au adăugat alți autori care m-au dezvoltat personal. I-am descoperit pe Calvino, Svevo, Josef Roth, Philip Roth, Beckett, Conrad, Paul Auster, Kerouac, Marques, Kundera, Soljenițân, Yourcenar și alții. La fel, am enumerat fără o importanță de nici un fel.
Literatura m-a ajutat să mă dezvolt personal. Cărțile de dezvoltare personale servesc minții ca un ristretto. Te stimulează, dar gustarea și felul principal vin din povești. Altfel spus, degeaba aș merge la Andrei să-mi îngrijească podoaba blondă sau la Flore să-mi curețe unghiile, sau la Cristina să mă penseze, când aș deschide gura v-ar trage curentul de la golul sufletesc.
Adevărata dezvoltare personală o găsiți în librării, biblioteci și la profesorii cu vocație. Citiți literatură! Purtați o carte! Educați-vă! Stați de parte de creatori de conținut care recomandă cărți de dezvoltare personală.
Recomandați-mi și mie o carte. La mulți ani!
Foto: Bogdan Mosorescu
ianuarie 7, 2024
Necredincioși, Ayaan Hirsi Ali
Maria, Dr. Augusto Cury
Femei, Bukovski
ianuarie 17, 2024
🙂 Mulțumesc, Isa.