A mai trecut un an. În continuare, Făt Frumos și cu mine ne-am păstrat apartamentele. Eu refuz să vând și să-mi fac credit la bancă pentru o casă. Șerpii și creditele mă îngrozesc. Am tras cu urechea. I-am ascultat pe cei cu fler financiar. Banca să suporte cheltuielile casei. Nu m-au convins.
M-a convins Mirela Vlăduți să investesc în artă. Eu l-am convins pe Făt Frumos să investim în educație. Mateiu, din 15 ianuarie, merge la grădinița Montessori. Prefer să plătim pentru educație. Cea mai bună investiție din toate vremurile. Nu-mi plac facturile când vin nici din direcția aceasta, fie ea și educație. Le suport. Nu pot să schimb condițiile din școlile de stat, dar nici nu le accept. Un copil să fie încolțit la baie. Unui copil să i se facă promisiuni, iar apoi să fie certat când a cerut ceea ce i s-a promis. Adulții să înnebunească cu temele și proiectele. Învățământul de stat în România se prăbușește. Avem și câțiva pumni de profesori excepționali. Norocoasa de mine! Am adunat un pumn de profesori excepționali.
Am observat că profesorilor li se cere să fie și soldați. Să lupte cu ignoranța părinților care în primii ani își lasă copiii să crească. Nu le fac educație. Poftim. Te rog. Mulțumesc. Acestea se învață înainte de intrarea la școală. Profesorul nu are datoria să învețe copiii și bunul simț. Profesorul predă cunoștințe învățate într-o universitate.
Cetățenii români, aceia care au procreat, trebuie să afle de undeva că educația începe cu ei. Când părinții și profesorii vor colabora, învățământul românesc va începe să se ridice. Distanța dintre stat și privat se va reduce. Limitele se vor depăși. În special bogații nu sunt capabili să-și conștientizeze limita vieții bune. Viața bună începe cu cercul social și relațiile. În școlile private cunoști persoane cu același statut social. În școli private mai cunoști și persoane care prețuiesc educația mai mult ca bunurile materiale. Acești bogați trebuie să afle de undeva că viața bună înseamnă în primul rând bun simț, iar apoi o gândire liberă de constrângeri. Viața bună înseamnă să-ți pui întrebări constant și să nu crezi că ai răspunsul la orice datorită contului din bancă.
Acestea fiind spuse, sunt o persoană săracă și bogată. Nu zic să faceți ca mine, dar insist să nu vă trăiți viața cu certitudine. Citiți istorie, poate să vă trezească. Nu vă lasă să uitați de ce putem fi capabili. Într-o secundă, mâine, într-un an sau un deceniu, omenirea poate să dispară. Cum? Cineva apasă un buton.
În încheiere, râdeți și exersați-vă simțul umorului!
Foto: Bogdan Mosorescu
Leave a Reply