Mama e vinovată!
Tata e vinovat!
Vorbesc despre Mama și despre Tata. Nu mă refer la mama mea sau la tatăl meu.
Femeile acuză bărbații de imaturitate, egocentrism, răsfăț. Bărbații acuză femeile de superficialitate, închipuiri de prințesă și capriciu. Femeile și bărbații actuali cresc femeile și bărbații viitorului.
Așa că mamele, de fete sau de băieți, susțin că-și protejează copiii. Prin protejat, mamele înțeleg să facă în locul copiilor ce pot face copiii pentru ei înșiși. Las deoparte primii șapte ani de acasă în care majoritatea părinților nu-și respectă copilul ca pe o ființă umană și-l tratează ca pe o păpușă fără creier. Hrănesc copiii, le dau să bea, îi îmbracă, îi descalță. Copiilor, dacă li se permite, îndeplinesc cu succes aceste sarcini. Trec cu vederea primii ani din viață. Să-i oferi copilului independența înseamnă muuuuuuult timp. De exemplu o masă de 10 minute atrage după ea o jumătate de oră de curățenie, aranjat, spălat.
Mergem pe repede înainte. Un copil ajunge la vârsta de 7 ani. De ce anume îi mai tai mâncarea în farfurie? De ce anume îi mai speli bolul de cereale? De ce anume nu ajută la treburile casnice? De ce mamele se prezintă ca servitoare? Mamanu zicea că o să ne săturăm noi de spălat vase, gătit și spălat. Așa îi răspundea lui tata când o acuza de creșterea unor putori la bătătură. În familia noastră s-au înșelat amândoi. Nici una dintre noi nu cuprinde în felul de a fi lene și nici una nu s-a săturat de treburile casnice deoarece gospodăria înseamnă responsabilitate comună.
Tații susțin și ei copiii. Fetelor le bagă în cap ce prețioase sunt. Prințesa mea, te iubesc. Pe băieți îi asigură de superioritatea lor. Nu ierți nimic, Băiatul meu!
Așa procedează Mama în 2022. Așa procedează tata în 2022. Ajungem în cuplu, iar după ce se consumă chimia trupurilor, se impune cortexul. Iar cortexul descoperă falsul, falsă prințesă, fals Ronaldo. Și ce se întâmplă atunci? Unii se ceartă, unii merg la terapie, unii se aruncă de pe bloc, unii divorțează, unii fug pe alt continent, unii se opresc și își reevaluează educația primită acasă.
Nu e vorba că nu putem să facem una sau alta, este vorba că nu vrem.
Mamelor, taților, permiteți copiilor să nu devină o versiune a voastră și să mai numiți asta educație!
Foto: Bogdan Mosorescu
Leave a Reply