Profilul celui care distribuie citate peste citate pe facebook

575279_667813639895460_254595479_nCăutam o introducere. De-a lungul timpului petrecut în fața unui ecran alb, am formulat multe introduceri. Mă miram acum despre subiect. Introducerea e secundară ca preocupare.

Scriu, rescriu, formulez, reformulez, notez, șterg întruna despre relații. Am scris și o carte despre. Cât să mai scriu despre și de ce oamenii mai sunt curioși să citească despre?

Mirându-mă, mi-am confirmat statutul de filozof. Uite așa s-a ivit filozofia, din mirare, iar eu descriu surprinderea fix în acest moment.

Fiecare text care cuprinde niște învățături despre a fi femeie, a fi bărbat, în acest mediu online, devine best distribuit. Am observat în această tendință, poate fi ușor numită și apucătură, o falsă împlinire a omului. M-a întrebat o prietenă la un moment dat cu vocea cea mai gravă: Dunia, ce părere ai despre persoanele care postează citate pe facebook?

Reacția mea la asemenea întrebare ar fi fost un hohot de râs. Vocea gravă nu mi-a permis și i-am cerut voie să mă gândesc înainte să-i răspund. A trecut un an sau chiar doi. Nu i-am răspuns niciodată.

O să răspund acum. De ce postează unii dintre noi citate pe facebook?

Încep cu mine.

Fac asta. Notez pe facebook citate din cărțile pe care le citesc, cărți care merită atenție, scriitori care sunt demni de a dăinui în conștiința noastră.

De ce distribuie alții citate pe facebook?

Ca utilizator de facebook, ca posesor de blog, ca o persoană stăpânită de pasiuni pentru psihanaliză și genetică, îmi permit următoarea îndrăzneală. Să schițez un fel de profil al celui care distribuie nenumărate citate pe facebook fără să fi citit scriitorul respectiv.

Așadar, îndrăznesc. Nu o să fie frumos, nu o să iasă frumos. De data asta nu o să-mi cer scuze, intenția mea nu constă în a aduce cuiva o ofensă.

În lipsa unui spirit matematic de a calcula aici un număr aproximativ, o să vorbesc la modul general.
În general, persoanele care distribuie foarte multe citate posedă o inteligență medie. Educația lor, intelectuală și emoțională, este una de suprafață. La adăpostul citatelor, pe care le postează din incapacitatea de a formula ceea ce simt și ceea ce gândesc, fac trimiteri către întâmplări și oameni din viața lor. Un citat însă redă niște opinii. Nimeni nu poate fi acuzat de ceea ce transmite prin acel citat. Lașitatea ține capul pe umeri.

Cuvinte cheie ale celui care distribuie citate peste citate: capacitate intelectuală redusă, banal, bărfitor, laș, impertinent, belicos, mahalagiu etc. Lista o păstrez deschisă.

Profilul acesta se aplică unei categorii anume, o categorie dirijată de lipsa unor valori. Ce fac valorile? Valorile reprezintă suportul nostru critic la care ne raportăm, iar lipsa lor creează sau recreează o societate primitivă.

Și o foarte mare îndrăzneală pentru încheiere.

Am descoperit pe facebook multe asemenea societăți primitive. În trecut există cu numele de ginți, în prezent cu numele de colectivitate.

Reamintesc, nu-mi cer scuze, dar recomand: citiți scriitorii pe care-i distribuiți pe facebook și orice rău pe termen lung devine bun.

4 Comments
  • Claudia
    aprilie 15, 2015

    Poate sună răutăcios, dar parcă așteptam să pună cineva pe hârtie aceste rânduri. Aveam și eu un gând legat de asta la un moment dat, dar m-am tot dezabonat de la cei care livrau pe bandă poze cu citate încât n-a mai avut cine să mă mai inspire/provoace.

  • arakelian
    aprilie 20, 2015

    de obicei dau share/linkuri la citate/articole/poze care imi plac, care ies din anonimat, sau care cred ca vor ajuta pe ceilalti. Se intampla din ce in ce mai rar sa fiu impresionata de ceva – pe fb am spus cam tot ce aveam de spus.
    O sa ma uit cand am dat share la ultimul citat, la link cam de cateva saptamani…

    Si eu m-am dezabonat la persoane ce incarca prea mult pagina cu din astea 🙂

  • Dunia
    aprilie 20, 2015

    @Claudia

    La tine am observat acum ceva timp o curățenie pe facebook.

    @arakelian

    Citate pun și eu pe facebook. Și o s-o mai fac. Este vorba despre cei lipsiți de curaj care nu îndrăznesc să spună ce gândesc, mai ales în situații delicate din viața noastră, și se pun în umbra citatelor.

  • Ilie
    noiembrie 6, 2018

    De mult asteptam o asa postare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
8 × 21 =