Îmi plac oamenii, îmi place să stau și să privesc dintr-o margine oarecare chipuri necunoscute și să-mi imaginez despre ce vorbesc. Le urmăresc gesturile curioasă și mintea mea, ca o locomotivă veche pe aburi, pufăie povești în jurul lor.
Cel mai mult mă bucură frânturile de replici. Părțile astea rupte din context mă provoacă la joacă. Mă joc în amintirea incompletă și falsă a unui dialog cu semnificații. Un cuvânt sigur a determinat un gest, o geană picată sigur a ascuns alt gest.
Mă joc așa de foarte mulți ani. Din această activitate a mea a lipsit însă chibzuiala, nu mi-am format opinii despre persoanele care fără să-și dorească au ajuns să dea spectacole pentru mine.
Observând ani în șir ochi și mâini, buze mușcate și bătăi de gene, picioare care bat un ritm și sâni zăpăciți am ajuns să fac și o lectură umană.
Acum citesc și oameni.
Din lectura asta am desprins două categorii, categoria oamenilor care se fac de râs, preferații mei, și categoria oamenilor pasivi.
Eu tind spre prima categorie.
Să te faci de râs presupune curaj, iar curajul este mereu asezonat cu un anume ingredient, piperul nebuniei. Oamenii ăștia nu se opresc în conveniențele sociale, oamenii ăștia îndrăznesc să fie ei înșiși, iar a fi tu însuți este aproape imposibil în uzanțe.
Regulile nu sunt gazdă pentru sine, sinele vine cu o moștenire genetică, devine caracter lângă o mamă, evoluează prin educație și se rafinează prin artă. Între evoluție și rafinare sinele stă în cumpănă, pasiv sau îndrăzneț?
Reguli sau descoperire de sine?
Cei mai mulți devin pasivi, iar cei mai mulți își traduc această pasivitate cu diferite note. Unii cred că sunt diplomați, alții cred ca dovedesc bun simț, careva se cred morali.
Păstrând niște margini de bună purtare pentru oamenii pasivi și aceia care aleg să se facă de râs, eu fac afirmația: aceia care devin pasivi nu sunt nici diplomați, nici morali, ci lași.
Sunt lași în alegerea personală de a se descoperi excepționali în generalul lumii plin de unici.
Pasivii și-au găsit adăpost în reguli și bunul simț, dar limita ar trebui stabilită în instabilitatea emoțiilor. Să acceptăm, să ne dorim continua schimbare a sinelui. Între evoluție și rafinare, schimbarea înseamnă invenție.
De curând m-am inventat pașnică. Zâmbesc mai mult sub un chip pașnic. Mă simt bine fără să-mi pese de uzanțe, doar de libertatea spiritului meu.
Nu-i mai disprețuiesc nici pe acei pasivi cu ochii plini de reproșuri, cineva trebuie să fie A, altcineva să fie B pentru a fi posibilă teoria relativității.
Firesc este să vorbim pe înțelesul tuturor.
octombrie 23, 2012
Frumoasa analiza
octombrie 24, 2012
@domnul C
Multumesc pentru apreciere.
octombrie 24, 2012
Cand cad in momentele de pasivitate imi reprosez continuu starea si totusi mai raman in ea pana cand ceva imi declanseaza ridicarea. In mai tot timpul insa, sunt un om curajos, ma ofer sa ies in fata cand nimeni nu o face chiar daca nu evaluez pe deplin consecintele.
Enigma mea dintotdeauna a fost de ce unii adopta pasivitatea cand ar trebui sa aiba menirea de a fi de folos oamenilor prin ceea ce stiu si sunt??!
Cu Andrei, un pasiv prin excelenta pe care oricat l-as citi, n-am resursele de a-l descifra, am avut intr-o zi urmatorul dialog:
Eu: de ce n-ai actionat? I-ai lasat sa se contrazica… plus, la cat de diplomat esti ar fi facut toti ca tine…
A: pentru ca nu m-a intrebat nimeni
octombrie 24, 2012
In minunata carte a lui Kafka, Procesul, in final exista un dialog fenomenal, dialog dintr-o parabola daca nu ma insel. Te rog sa ma scuzi, dar am citit acum f multi ani Kafka, prea mult Kafka.
Ca sa revin, acolo ai sa gasesti ceva asemanator dialogului redat de tine. Uneori e necesar sa intrebi la momentul potrivit.
octombrie 24, 2012
Sau, sa recunosti in omul care tace existenta raspunsurilor.
octombrie 24, 2012
Sau, da…