Nu mă pot abține. Bănuiesc că nici intenție nu am să mă abțin. Mi-am luat ieri o carte semnată Emil Brumaru, Submarinul erotic. Și insist să public un sonet pe blog.
Sonet 17
Ți-s bucile crescute frumos cum cozonacii
Lucrați în drojdii bune; și-s rumenite blând.
Și pizda ta miroase, când îți desfaci lin cracii,
Cadelnițând cu dânsa smirnele calde-n vânt,
A fir de voinicică păstrată-ntr-o scriptură
De-un popă prins cu mâna sub poale la femei.
Saliva ți se-ngroașă ca o smântână-n gură
Căci ai, crestată-n simțuri, cerescul obicei,
Cu buzele răsfrânte, carâmb de cizmă moale,
Bărbaților de-a suge al treilea picior.
Chiloți cu epolete de mareșal la șale
Porți tu pe curu-n lupte atotbiruitor.
Și-n văile adânce stă gros și copt ca spicul
De grâu mănos în toamnă, cât vrabia, lindicul!
Să mai zică cineva că nu am simțul umorului sau că am atitudine de feministă.
decembrie 30, 2013
Asta este ceea ce se cheama „sonet”? Conform definitiei se pare ca da! Altfel, nu e de mirare ca nu ne afirmam pe acest plan! Daca as auzi elevii de liceu recitand asta as zice… Ce sa mai zic?! N-as mai zice nimic! Nu ma mai mira nimic! Sunt mai degraba dezgustat! Ma astept la critici referitoare la conservatorismul meu, dar genul asta de „evolutie” a culturii nu se deruleaza in sensul potrivit! Cred ca mai lipseste si un link catre un film de explicitare vizuala a cuvintelor de mai sus (da, sunt versuri, dar prefer sa le las la nivelul cuvintelor). Daca pentru filmele explicite se pune intr-un colt al ecranului un 18 incercuit, nu ar trebui pus asa ceva si aici? Da, blogul tau este (si) pentru adulti, dar, in acest caz, nu cred ca este marcat corespunzator!
decembrie 30, 2013
Bobby, volumul se cheamă ”Submarinul erotic”, iar ca formă, da, e sonet.
Elevii de liceu nu au așa ceva în programă, dar ești deranjat de cuvintele licențioase? De acord, nici mie nu-mi plac peste măsură, nu prea le folosesc nici în viața de zi cu zi.
Specific, nu prea.
Găsesc totuși că este o formă de artă, la fel ca nudul în pictură sau fotografie.
Iar evoluția cam tot timpul a avut iz vulgar. Putem să creăm zeci de semnificații în jurul evoluției și a ceea ce s-a vrut exprimat prin vulgar.
Îmi pare rău dacă te-a agresat în vreun fel Sonetul acesta, eu doar m-am amuzat.
decembrie 30, 2013
Am remarcat titlul volumului (si m-am gandit la al Beatles-ilor Yellow Submarine). Nu sunt impotriva nudului, dar aici e vorba de mai mult decat nud. Cred ca esti de acord ca este diferenta intre erotic si obscen. Acest sonet nu e erotic! 🙂 Zambesc!
decembrie 31, 2013
Si Dinescu are ceva aproape la fel. Aproape zic, mai are de învatat…
decembrie 31, 2013
Dar îți plac sau nu?
decembrie 31, 2013
Dinescu si-a pus „versurile” pe niste etichete de vin, nu în volum… Nu cred ca-mi plac. Maestrul Brumaru a avut si niste probleme cu legea pentru ca se pare ca a si pus în practica viziunile sale, si nu exact cu cine trebuia.
decembrie 31, 2013
Da? Nu știu nimic, să știi. Dar parcă îmi amintesc că și tu mi-ai vorbit la un moment dat de Brumaru.
Dan, la mulți ani frumoși și sănătoși! Te-aș îmbrățișa cu drag.
ianuarie 6, 2014
Deci stai ca mi-am pierdut rasuflarea doua minute. Sa-mi revin.
Personal sint fan Brumaru, in sensul ca omul a dat literaturii romane suficienta deschidere cat pentru alti 5 autori la un loc. Ma amuza ca pubidonderia rezista inca, desi altminteri in alte locuri trupul uman a fost fotografiat si filmat in cele mai intime ipostaze ale lui. Imi pare cu regret, dar nu mai e nimic sfant in el, poate experientele individuale ale fiecarui individ sa-i revalorizeze acestuia trupul pentru el insusi. Dar altminteri, sa ne dam de ceasul mortii c-a descris cineva un act sexual in arta e dincolo de amuzant.
In orice caz, mersi Dunia pentru poezie, m-am distrat oleaca cu ea si cu comentatorii aici de fata.
ianuarie 6, 2014
Ți-ai revenit? 🙂
Nu crezi că e mai mult să zici că ”nu mai e nimic sfânt în el?” Te întreb doar.
La fel ca tine, și pe mine m-a amuzat.
ianuarie 6, 2014
Imi trebuie cuvinte suficient de puternice precit folosesc si cei ce emit contrariul. Nu pretind decat opusul a ceea ce se pretinde, or pudibonderia vizavi de sexul din literatura mi se pare atat de anacronica incat folosii expresia ce-o vezi.
ianuarie 7, 2014
Hahahha, si eu m-am distrat, Dunia, dar nu din acelasi motiv ca tine si Alex.
Alex, nu te grabi sa etichetezi, eu nu cred ca e vorba de pudibonderie la comentatorii de mai sus, ci mai degraba de un gust care se intampla sa nu fie acelasi cu al tau.
Dunia, mie comparatia sonetului cu nudul din pictura mi se pare putin fortata, pentru faptul ca nudul e apreciat in arta nu atat prin ceea ce prezinta, ci mai ales prin felul in care o face. „Olympia” lui Manet e un bun exemplu.
Ca sa continuam distractia, eu cred ca sonetul poate fi mai degraba asociat cu opera lui Manzoni, „Merda d’artista”, prin socul pe care-l poate produce. Cu mentiunea ca opera lui Manzoni are un puternic discurs care e de fapt mai important ca opera insasi, pe cand sonetul asta al lui Brumaru imi pare forma fara de fond. Adica dincolo de craci si-ntre craci, eu nu vad mare lucru. Daca scoti cracii, ce mai ramane din el? Dar mi-ar placea sa facem analiza poeziei, poate-mi scapa mie ceva.
In fine, faptul ca Brumaru este un mare scriitor(daca este, nu stiu, sunt ignoranta in ceea ce-l priveste, ce vrei), nu implica faptul ca tot ce a scris e bun. Parerea mea… 🙂
ianuarie 10, 2014
🙂
ianuarie 14, 2014
Cora, mie îmi plac nudurile, alții le găsesc vulgare. De aici mi-am permis comparația, de la plăcerea mea. Nu pot zice că m-am simțit confortabil când am citit, cum și uneori când privesc unele nuduri mă duce gândul la umilință și întorc spatele îndată.
O să caut Olympia lui Manet. Nu știu dacă o știu.
Șoc? Nu cred că poezia lui Brumaru, mai exact aceasta pe marginea căreia discutăm, șochează. Sau șocul vine de la faptul că se numește literatură, habar nu am.
Putem să facem o analiză pe sonet, cine știe ce ar ieși?! 🙂
ianuarie 15, 2014
Zi-mi ce-ti place tie la poezie, daca-ti place.
Ma gandeam ca o analiza pe text ne-ar ajuta sa cantarim(atat cat se poate) calitatea-i artistica. Eu am cautat zadarnic figuri de stil care sa ma impresioneze. Le gasesc nu slabe, ci jalnice.
„Rumenite bland”, „smirnele calde”, „curu’… atotbiruitor”, pe bune, slab, tare slab. Ca sa nu mai spun ca trimiterea la religios e de slaba calitate, dupa parerea mea.
Asa ca ramane sa ne bucuram de restul, cei care putem, cei care nu, nu. 🙂
ianuarie 8, 2014
Un sonet care sonă bine, bine! 🙂
ianuarie 14, 2014
Tot sună bine sau doar o parte?
ianuarie 14, 2014
Mie mi se pare că sună bine per total. Ție nu?
ianuarie 15, 2014
Sună oricum cumva. 🙂 Acest cumva m-a determinat să public.
ianuarie 15, 2014
Cora, acest sonet, pe părți, nu poate fi apreciat. Părțile arată doar vulgarul. Întregul însă devine poetic cu o alcătuire licențioasă.
Analiza nu-și are rostul, doar dacă putem să savurăm generalul, atât.
Ca om spiritual, admir întregul.
Ca femeie, ignor părțile.
Ca om de litere, poposesc pe unele imagini.
ianuarie 15, 2014
Poti sa-mi raspunzi concret in ce consta poeticul intregului?
Explica-mi cum ai explica unui elev la scoala, care vrea sa priceapa.
Elevii de clasa a 10a nu ti-ar accepta raspunsul de mai sus. Ei vor mai mult decat atat. 🙂
ianuarie 16, 2014
Cora, tu îmi refuzi bunăvoința, înțelegerea și aprecierea pentru Sonetul 17. 🙂
Nu aș vrea să explic un asemenea sonet elevilor, dar dacă aș fi pusă în această situație, cred că aș alege să mă exprim astfel.
Mă rog, o scurtă digresiune. Are Noica, preferatul meu, să mă exprim laic, sunt fan Noica, o carte, Șase maladii ale spiritului contemporan. Acolo descrie aceste maladii, iar eu am reținut următoarele 3; ființa nu-și găsește generalul potrivit, individualul potrivit, nu-și dă determinații. Am scris aici despre. Am amintit de maladiile spirituale deoarece eu am extins până la analiza unui text.
Bobby a venit în întâmpinarea mea efectuând niște câmpuri lexicale. Asta aș face cu elevii. I-aș ruga să caute câmpurile lexicale ale femeii, toate cuvintele cu care e descrisă femeia. După cum ușor s-ar vedea, am aduna aproximativ toate cuvintele vulgare.
Câmpul lexical împarte sonetul. Pe părți, Sonetul e lipsit de lirism.
Exemplu: câmpul lexical al femeii: buci, pizdă, craci, poale, salivă, gură, buze, chiloți, cur, lindic.
Câmpul lexical ajută la înțelegere, și aici te ajută, să ai o imagine de ansamblu a femeii, a viziunii poetului despre femeie.
Citită însă ca întreg, bucile sunt ca un cozonac. Se îndulcește. Firește, figurile se stil sunt slabe, dar la școală esențial este să determini copiii să gândească singuri. Eu i-aș ajuta să gândească, aprecierea ar sta doar în gustul lor. Rolul meu ca profesor ar fi mijlocirea între elev și sinele lui, atât.
ianuarie 16, 2014
Nu stiu ce-ti inchipui tu ca-ti refuz, incercam doar sa te fac sa-mi raspunzi la o intrebare pe care ti-o pusesem si pe langa care trecusesi cu gratie. Sa-mi argumentezi adica dpdv al unui om de litere de ce este pentru tine o scriere de calitate… ma rog, pe care o apreciezi. Reformulasem intrebarea de 3 ori. :))
A-mi spune: „Analiza nu-și are rostul, doar dacă putem să savurăm generalul, atât” sau „Ca om de litere, poposesc pe unele imagini” nu mi s-a parut satisfacator ca venind de la tine.
Voiam sa-ti cunosc interpretarea, atat, mai ales ca eu ti-am spus din prima de ce nu-mi place.
Ca e sau nu de calitate nici nu conteaza pana la urma, importanta ar trebui sa fie discutia spumos-intelectuala pe care o avem. 🙂
De-aia ii si raspunsesem lui Alex, in speranta unei discutii…
ianuarie 16, 2014
PS- cand am timp, trag cu ochiul la postul despre Noica.
ianuarie 15, 2014
Scot din text, in ordine cateva cuvinte: cozonac, drojdie, rumen, smirna, scriptura, popa, moale, gros, copt, spic de grau, manos, toamna, vrabie. Rezulta: sarbatori de iarna, vara bogata, toamna… Lipseste primavara! E buna analiza asta? 😉
ianuarie 15, 2014
Legat de unul din cuvintele categorisite de DEX drept vulgar, mi-am amintit de urmatoarea constatare: daca pui o picatura de apa de izvor intr-o galeata cu apa de canal, obtii apa de canal, iar daca pui o picatura de apa de canal intr-o galeata cu apa de izvor, obtii apa de canal.
ianuarie 16, 2014
Bobby, comparațiile nu aduc nimic nou, dar ajută la înțelegere. Exemplul tău e foarte bun. Săru mâna.
ianuarie 16, 2014
Prefer apa de izvor! 😉
ianuarie 16, 2014
Cora, o analiză ar fi meritat următorul sonet, tot de Brumaru. Dar acela a trecut neobservat.
Când ai timp, trage cu ochiul, te rog. Presupun că îți va plăcea.