Ieri am ieșit din casă fără chef. M-a scos Ecaterina Schiwago pentru expoziția personală Cântând în două lumi. De dimineață gătisem o mâncare de cartofi. Asta înseamnă ceapă prăjită. Seara am tras pe mine un parpalac bej care m-a acoperit de sus până jos. Mi-am încălțat botinele cu imprimeu leopard. Am condus până la Politehnică. Am parcat cât am putut de aproape de pod. Am luat-o la pas până la Helios prin ploaie. La eveniment am căutat-o pe Ecaterina. Am îmbrățișat-o. Am felicitat-o. Am dat turul sălii și am pornit spre casă. Afară continua să plouă. Mi-a atras atenția lumina înainte să traversez trecerea de pietoni de la Catedrală. Până am ajuns la pod, a ieșit soarele și a apărut curcubeul. M-am oprit și am râs. M-am simțit fericită și norocoasă că m-am nimerit acolo.
Azi am ieșit din casă pentru a mă tunde. M-am tuns. Mi-am vopsit părul. Cât am așteptat cu vopseaua în cap, am citit din Rusia scăldată în sânge. E o lectură copleșitoare. Îmi chinuie sufletul și îmi place. E o carte intensă unde plângi și râzi. I-am povestit puțin și lui Andrei. Andrei mă tunde. L-am rugat să-mi pronunțe Vesiolîi. A pronunțat și mi-a tradus. Înseamnă vesel. L-am întrebat despre cerchezi. I-am mărturisit că în drum spre el m-am liniștit singură. Acum adică? Andrei, mie mi-e frică de comunism, dar e o frică paralizantă. A urmat o explicație, câteva trimiteri istorice și menționarea Chinei și a Rusiei. Comunismul a prins în aceste țări din cauza condițiilor mizere de viață. Cultura lor grandioasă e născută din întunericul și ignoranța omului simplu. Întunericul și ignoranța sunt impuse. Întunericul și ignoranța țărilor dezvoltate sunt o alegere. Așa m-am liniștit. Comunismul nu va consuma inteligența oamenilor cu burta plină. Mâncăm pe săturate în Europa.
M-a ascultat sau s-a prefăcut că mă ascultă Andrei. La final mi-a cerut să-i recomand o carte. Ce fel de carte, Andrei? Beletristică sau dezvoltare personală? Dezvoltare. O să-i recomand Jordan P. Peterson, 12 reguli de viață. Am stabilit că dorește o carte pentru a-și suporta viața și pentru a o îmbunătăți.
Foto: Carmen Vulpea boemă
Leave a Reply