Sunt mama de un an, cinci luni si patru zile. Adaug patruzeci de saptamani de sarcina si socotesc de cat timp nu prea mai cunosc odihna. Nu am duminici, nu am vacante. Si in lipsa Marei, ochii mei se deschid tot la ora sase dimineata. Dupa ce ma linistesc singura, imi repet ca Mara e la mamanu si pot sa lenevesc in asternut, atipesc cu un oribil sentiment de vinovatie. Orice minut peste ora sapte ma impute de somn, nu mai pot sa dorm, desi uneori imi doresc sa ma asez in pat si sa dorm saptamani.
De la nastere, si continui si azi, beneficiez de ajutorul lui mamanu la cresterea Marei. In general, diminetile sunt ale mele, am cu Mara ritualurile noastre, laptic, olita, joaca de una singura in tarc, mic dejun, joaca in curte cu Leto si la cutia de nisip, apoi somn.
De somnul ei profit de fiecare data altfel, citesc, uneori scriu, altadata raman in fata televizorului holbandu-ma la Crimele din Midsomer, ma spal pe cap sau adun din casa dezastrul pe care reusim sa-l facem in fiecare zi.
Mami.
Mai nou asa ma cheama la ea cand se trezeste, iar de la amiaza, sa fie unu, sa fie doua, sa fie trei, Mara merge la mamanu.
Raman singura si recunosc ca ma bucur din plin.
Nu tanjesc dupa viata mea dinainte de Mara, dar o firmitura din acest dinainte imi e imperios, anume clipe de desfatare cu mine.
Mamanu ma lasa sa adun firmiturile si sa fiu incantata cand firmiturile descriu texte pe blog, pagini de carte citite, intalniri cu prieteni, participare la vernisaje, calatorii. Ma intorc la fetele mele seara, sa fie sapte, opt sau noua.
Daca e sapte, uneori mai merg cu Mara in parc, m-ati recunoaste dupa fusta prea scurta, rochia prea lunga sau sandalele total nepotrivite pentru nisip.
Asta sunt eu.
Fug de mamici si de copii, zambesc cand nu am ce face si vorbesc cu oarecare stanjeneala. Copiii continua sa ma irite si sa ma faca sa ma pierd in fata lor. Doar pe Mara o ador si ma topesc dupa ea.
Am scris acest post cu intentia clara de a ma prezenta ca mama, dar nu o mama care refuza ajutor, nu o mama care uita de sine, care ocoleste coaforul, care discuta doar despre plodul ei.
Sunt mama unei fetite dulci, si pe langa enorma fericirea pe care o simt cand face caca la olita, da, fericirea mea consta uneori si in cacat, devin extatica si cand gandurile mele ticluiesc fraze despre Musil, Kelemen, Nae Ionescu, rochii Diana Bobar, bijuterii Josephine, ipostaze ale Dunarii, controverse amicale sau interpretari despre minunata patrie.
Nu pledez pentru felul meu de a fi, dar sustin momentele petrecute in compania sinelui. O minte sanatoasa, pe langa trupul sanatos, mai cere si meditatie, si introspectie, si grija.
Am intalnit putine mame cu grija si pentru ele, doar pentru copii.
iulie 19, 2011
Nici nu mi te imaginam altfel. Poate şi pentru că scrierile tale au continuat în aceeaşi manieră şi după ce ai devenit mamă fără a insera pauze de schimbat scutece sau sfaturi de legănat pruncii.
Mi-am dat seama că îmi plac copiii până încep mamele să vorbească în exces, să se plângă ori să ridice în slăvi cel mai cel dintre bebeii lumii. Cred că nu-mi place tocmai această transformare a femeii ce ajunge să se nege, să se anuleze în prezenţa celui mic, să trăiască doar prin el. În definitiv, copilul nici nu vrea asta – e găselniţa femeii ce se simte transformată de maternitate.
Nu sunt încă mamă, habar n-am cum voi fi, ce se va declanşa sau inhiba în fiinţa mea şi asta nu mă sperie deloc. Sunt oare pregătită sau intuiesc că nu se va întâmpla??!
iulie 19, 2011
@MeetTheSun
Nu am multa experienta cu mamicile, cum am zis, fug in mod repetat si organizat de ele.
O sa-mi exprim totusi o parere a mea, dupa cateva constatari din inevitabilele sederi pe acelasi loc cu unele mamici si din carti.
Eu cred k femeile se schimba foarte mult cand devin mame dintr-o proasta gestionare si interpretare a iubirii.
A iubit barbatul care a mantuit-o cu maternitatea, caci copilul fix asta este, o spun cu cel mai curat gand, iar apoi femeia sta in fata a doua iubiri, una la care a muncit si alta cu care se trezeste deodata in suflet si in toti porii.
Si aici se schimba multe in cuplu, iar mamele si tatii interpreteaza si au asteptari, si de cele mai multe ori femeia lasa pe tanjeala iubirea muncita, nerealizand k altfel se abandoneaza pe sine si sufoca independenta unui prunc.
iulie 19, 2011
foarte frumoasa ultima fraza, se simte sa ai doua iubiri in suflet. trebuie sa lupti pentru familia ta, intotdeauna!
iulie 20, 2011
„Mai ales in cazul femeilor se intampla ca mama sa inabuse femeia, din comoditate, pentru a arata ce mame bune sunt ele, pentru a-l face pe copil sa se simta toata viata recunoscator si loial lor, fiindca „si-au sacrificat viata” pentru el.” Aurora Liiceanu
iulie 20, 2011
sunteti foarte frumoase!
iulie 29, 2011
Adica vizita in Africa de Sud, de fapt, n-a fost concediu?
iulie 29, 2011
Ba da, un prea frumos concediu, dar in fiecare zi ma trezeam la ora 5jumate dimineata.
Nu stau prea bine la capitolul somn, la asta ma refeream.