Pedagogia Montessori. Copiii pot și singuri să aia, aia și aia

De 26 sept., 2022 0 No tags 0

Dacă sunteți mamă, dacă în momentul prezent creșteți un bebe, atunci s-ar putea să vă ajute câteva activități Montessori pentru a reuși să beți o cafea sau să realizați orice altă activitate. Eu prefer să citesc sau să scriu. Firește, vorbesc despre 15 minute. Copilul o să solicite atenția și o să gătiți tot cu el lipit de picior.

Pentru mine pedagogia Montessori este cea mai bună pentru dezvoltarea ființei, chiar și a Ființei lui Heidegger. Mara a mers de la grădiniță la Montessori. Cu Mateiu am început de la naștere să aplic Montessori în viața noastră. Cea mai mare realizare?! Face caca la oliță și asta se întâmplă din luna iunie. În luna iunie Mateiu număra 16 luni, iar olița am introdus-o după 12 luni. Atunci e momentul, copilul arată interes pentru.

Să lăsăm deoparte caca oricât de mare este realizarea. Eu așa o simt. La 19 luni, Mateiu urcă singur scările. Refuză să-mi dea mâna dacă i-o cer. Îmi amintesc acest episod cu scările și în creșterea Marei. După câteva luni în sistemul Montessori, într-o bună zi când am revenit acasă, i-am întins mâna s-o ajut să urce scările de la intrare. S-a oprit. A ridicat palma și a zis STOP. Mama, pot și singură. Și a putut.

Cu Montessori, dacă aveți răbdare, nu vă ascund, răbdare în cantități galactice, o să descoperiți ce capabilități are ființa umană și la câteva luni. Mateiu își duce pampi la gunoi, hainele la coșul de rufe, bagă și scoate haine din mașina de spălat. Lucrează cu bidoane mici de apă. Transferă apa dintr-un bidon în altul. Folosesc bidoanele mici de la Zuzu. Cară mingi de tenis cu strecurătoarea de ceai. Sortează nasturi după mărime. Stoarce bureți de apă. Mută boabele de fasole sau paste dintr-un pahar în altul. Mănâncă singur cu lingurița. Bea din cană. Își duce farfuria și cana la chiuvetă. Urmează să mai introduc activități.

Cu Montessori respecți copilul și-l ferești de capcana tiraniei datorită regulilor. Nici un copil crescut în spiritul Montessori nu va deveni un dictator care consideră că totul i se cuvine. Eu vreau. Eu vreau acum. Vreau, vreau, vreau! Regulile protejează copilul de furie și de frustrări. Înțelege regulile și o să le însușească într-un timp destul de scurt. S-ar putea chiar să vă surprindă.

La Timișoara, nu știu dacă peste tot în România, instituția Montessori este asociată și cu mentalitatea specifică snobului. Familii care-și consideră copiii prea buni pentru instituțiile de stat, preferă Montessori. Ce contraserviciu i se face pedagogiei! Apucătura unor părinți imaturi și lipsiți de buna creștere care confundă o pedagogie cu o afirmare a statutului social nu modifică beneficiile pe termen lung. Montessori schimbă vieți în primul rând prin acceptare și respect. Copiii cu probleme speciale recuperează din handicap. Pot funcționa în societate. Ceilalți copii dezvoltă un spirit independent. Eu pot devine un stil de viață. Cu o asemenea gândire, eu pot, un părinte doarme noaptea liniștit.

Copiii pot. Copiii pot să gândească singuri. Copiii pot să diferențieze între a simți și a gândi. Copiii își suportă viață cu dureri, boli, eșecuri și încearcă să transforme haosul în ordine.

Cusurul pedagogiei Montessori este plata. Nu e gratuită. Ca întotdeauna, educația costă, iar cei privilegiați coboară primii de pe orice Titanic.

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
17 + 26 =