Nu aduc profit ca persoană în prezent.
Așa m-am exprimat ieri plină de patos. Am urmărit până la un punct reacțiile, am dat unele explicații, revin cu funcțiile limbajului.
O să le notez pe ale lui Karl Buhler. Lipsesc două puncte de pe u, dar nu știu să le adaug de pe tastatura mea în limba română. Nu ezitați să-i citiți numele în limba germană.
Limbajul îndeplinește trei funcții:
– expresivă,
– apelativă,
– reprezentativă.
Funcția de expresie îl exprimă pe vorbitor.
Funcția de apel e orientată spre destinatar.
Funcția de reprezentare este legată de realitatea lingvistică.
Discuția e mai largă, discursul lui Buhler cuprinde mai multe aspecte, pentru mine și pentru blog e suficient ce am menționat în rândurile de mai sus.
Caut sprijin în prima funcție. Ieri m-am exprimat pe mine. Mi-am recunoscut o durere și tristețea desprinsă din ea. Îmi place să provoc cititorul. Nu e cazul cu textul zilei trecute.
Intenționat și nu întâmplător am ales cuvântul persoană. Nu aduc profit ca persoană. Om sau individ corespund persoanei. Intenția mea a constant în a restrânge conținutul noțional.
Nu aduc profit ca om.
Nu aduc profit ca individ.
M-a interesat un sens anume, o privire dintr-o direcție a unui cadru limitat, a unor chestiuni personale.
Persoana ține de chestiunile intime bazate foarte mult pe afect.
Nu aduc profit ca om. Trimite gândul la specie.
Nu aduc profit ca individ. Trimite gândul la societate.
Nu aduc profit ca persoană. Trimite cu gândul la un eu singular. Mi-am strigat neplăcerea și am turnat-o într-un exercițiu de cunoaștere la adăpost de orice critică. Simt durere, simt tristețe, simt furie, simt bucurii. Cu psihanaliza mi-a devenit clar. Să permit, să nu mai ignor sau să mă rușinez. Sunt ale mele. Furia e a mea și nu o să-mi mai fie rușine să o manifest.
Contează cum. Am practicat cu Mara.
Mara, mama s-a înfuriat. Îmi dai voie câteva minute să merg în camera cealaltă?
Îmi fac cunoscută furia atunci când apare. E atât de expresivă și serviabilă procesului de cunoaștere. Furia stă într-un fel de a gândi, felul nostru. Celălalt gândește în felul lui. De aceea furia ne aparține, iar cauza nu e celălalt. Vinovații se reduc. Cu furia, rămânem față în fața cu noi înșine.
Aș povesti mai departe, dar aici am ajuns. Să îmi fac cunoscută furia.
Mama s-a înfuriat.
Iubita s-a înfuriat.
Dunia s-a înfuriat și ea.
O să revin dacă descopăr un proces de transformare.
Furia.
iulie 12, 2016
O doza scurta de realitate, dar o lectura buna.
Bravo Dunia.
iulie 19, 2016
In locul formularilor:
Nu aduc profit ca om.
Nu aduc profit ca individ.
Nu aduc profit ca persoană.
prefer:
Ca om, nu aduc profit.
Ca individ, nu aduc profit.
Ca persoană, nu aduc profit.
Negatia evidentiaza partea negativa a faptelor si a lucrurilor, a starilor si a sentimentelor. Da, poate trebuie si astea evidentiate, dar de ce sa nu accentuam partea pozitiva, iar cea negativa sa rezulte, sa fie dedusa? Ne e teama ca cei care trebuie sa o faca nu o vor face? Treaba lor! Libertatea de a alege! Tot asa cum putem incepe cu „nu” sau nu! Comentariul meu nu reprezinta un sfat pentru o scriitoare, ci o optiune personala!
Incepusem acest comentariu pentru a face o remarca in legatura cu grafia numelui Karl Bühler, dar mi-au atras atentia negatiile…
Cand nu ai disponibil caracterul u cu trema (ü, u-umlaut), il poti inlocui prin grupul de caractere „ue”. Astfel Karl Bühler devine Karl Buehler. Poti incerca sa cauti pe Google cele doua nume scrise in cele doua grafii, si vei observa ca rezultatele vor fi similare!