Balena alba

De 13 dec., 2010 0 No tags 0

Mai am cateva pagini pana la pateticul gest de a lasa coperta sa etanseze povestea balenei albe. Apoi o s-o las pe piep si o sa oftez, garantez asta, deja inchisei ochii si derulai un generic al atator carti precedente. Ce nu o sa adaug eu acestui roman este efectuarea unei recenzii.
Asa zisele „carti mari” o sa le las intr-o seama de critici profesionale. Afectiunea mea ar aduce doar efuziune, nici o noutate.
Totusi, o sa insir mai jos tot ce am invatat eu nou din Moby Dick.
– mi s-a facut cunoscut numele lui Jean Francois Champollion, arheolog francez, primul care a descifrat hieroglifele Egiptului antic.
– sensurile conotative ale cuvantului leviatan. Cercetarea m-a purtat pana la Thomas Hobbes si lucrarea sa fundamentala, Leviathan.
– sursa ambrei e bifata acum, dau mai departe informatia curiosilor si necunoscatorilor. Aceasta substanta ceroasa cu miros de mosc se formeaza in intestinul casalotului.
– delfinul este un fel de balena de talie mijlocie, nu aveam habar.
– unii pesti, de exemplul codul, pot sta in adancuri chiar un secol sau doua, fara sa iasa la suprafata.
fratele Jonathan, formula ce te duce cu gandul la americani, fiind o porecla colectiva a lor, asa cum John Bull e porecla data englezilor.
– printre altele, mi-a atras atentia asupra canibalilor. In echipajul balenierelor din secolul XIX se gaseau destui canibali. Informatia mi-a calmat nelinistea si teama iscata de acesti salbatici. Antropofagii se hranesc cu carne de om, dar asta nu inseamna ca poftesc uitandu-se la un semen al lor, nici eu nu pofesc la carne cand imi plimb privirea pe porci sau alte animale.
– un nou cuvant invatat, spermantet, substanta obtinuta din craniul de casalot si intrebuintata in cosmetica.

Abandonez cunostintele cu liniuta si ma limitez. Recunosc ca un sertar al memoriei e burdusit cu invataturi despre balene. Cetologia a renuntat sa fie doar un cuvant cunoscut, a ajuns sa fie un studiu de care sa am intr-o masura mica habar.
Eruditia lui Melville mi-a revenit si mie intr-o maniera lejera. Departe hat de a ma simti constransa sa invat, unele informatii s-au asezat frumusel si nepretentioase in memoria mea de lunga durata, sper!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
18 − 12 =