De ce nu faceți copii?

De 28 nov., 2022 0 No tags 0

Am fugit două zile la munte. Vorba vine. Nu ne-a alergat nimeni. Nici pe autostradă nu am gonit. Am ajuns seara pe la șapte, fix pentru cină și somn. Noaptea ne-am trezit de la căldură. Obișnuiți cu 19-20 de grade pe timp de noapte, orice grad în plus ne strică somnul. Am deschis larg fereastra să intre aer. Și ce am văzut? Primii fulgi de nea de anul acesta.

Practic, ne-am dus la munte să belim ochii la zăpadă. A doua zi dimineață, la micul dejun, am mâncat cu ochii lipiți pe fereastră. Când Mateiu nu necesita atenție, nu ne dezlipeam privirea de pe brazii acoperiți cu zăpadă.

Păltinișul, ciudat lucru, rămâne neatins de prostul gust al românului. Nici o culoare din curcubeu nu mi-a stingherit ochii. Hotelurile și pensiunile alcătuiesc un tot. Nimeni nu decide pe tarlaua lui cum greșit crede domnul român.

După micul dejun ne-am plimbat prin spatele pensiunii. Un drum forestier printre brazi ne-a cam umplut telefonul de poze. A doua zi dimineață povestea s-a schimbat. Și a început de noaptea. Nu ne-am mai trezit. Nu a mai nins. La micul dejun s-a ocupat masa de lângă noi. Două familii, fiecare cu câte un copil, mi-au dat prilej să observ.

Înainte să notez ce am observat, vă întreb: De ce nu faceți copii? Firește, întrebarea se adresează celor inteligenți și educați. Dacă vă irită întrebarea, vi se pare personală, prea personală, atunci întăriți-vă voința. Mâncați coji de ouă pisate cu miere. Adevărat, nu m-a chestionat nimeni despre copii. Am fost harnică. Am născut-o pe Mara la 26 de ani. S-au găsit câțiva să mă piseze cu al doilea copil. Când? Pe când? Ar fi cazul! E mai bine. Cei afectați, știți. Cunoașteți repertoriul cetățenilor cu experiență de viață. Am supraviețuit. Nici o întrebare nu mi-a violat intimitatea, nu m-a bulversat, nu mi-a dat lumea peste cap. Au și ei dreptate. Cine? Acești cetățeni cu experiență de viață.

Frustrarea mea de femeie care a adus doi copii în lumea asta crudă cu momente bezmetice de bucurii și satisfacții e legată de persoanele inteligente și educate care nu procreează. De ce? Urlu. Mai urlu o dată. De ce? Se înmulțesc toți imbecilii. Nu mi-e rușine. Nu mă simt vinovată. Nu greșesc când afirm. Se înmulțesc toți imbecilii, toate cefele late, toate ignorantele și afectatele de pâinea cu gluten. E o datorie față de civilizație să procreați. Salvarea omenirii stă în educație, dar persoanele educate refuză procrearea. O lasă în seama celor mai puțin educați, ce greșeală!

La masa vecină, mama își îndopa băiatul de cinci ani. Mai ia o linguriță. Să-ți aducă mama și lapte? Un caz clasic de mamă servitoare care nu vede nimic nepotrivit în comportamentul ei. La un moment dat, pe un ton ușor amenințător, copilul și-a anunțat intenția de a-și pune singur ceva în farfurie. Nu s-a întâmplat. Nu cât mi-am sorbit eu cafeaua căreia i-au schimbat gustul cei de lângă mine. Am băut o cafea incredibil de proastă și nici brazii nu m-au mai încântat.

Am plecat spre Timișoara ușor iritată. M-am calmat la muzeul Astra despre care nu o să vă povestesc acum.

De ce nu faceți copii, oameni inteligenți și educați?

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
18 − 17 =