Divortata sau doar singura

De 15 feb., 2011 3 No tags 0

Fuse si se duse ziua de 14 februarie. Anul asta, datorita fetitei mele, sarbatoarea defilarii sentimentelor nu m-a coplesit. Agitatia din jurul unui Valentin necunoscut si uitat, dar celebrat prin inimi, pietre Swarovski, cine romantice si lenjerie desucheata, nu mi-a tulburat nici macar o ora.
Am pandit insa o ora anume. Stiu ca Mara s-a nascut a doua oara intr-un 29 mai prin taina botezului, prin simbolistica apei preexistente creatiei, insa eu ieri mi-am amintit printre prieteni, baloane si o gargarita tort nasterea. De ieri sunt in sfarsit usoara. De ieri simt ca Mara s-a desprins intr-adevar de mine. De ieri exist alaturi de ea, nu una intr-alta.
Dar randurile astea reprezinta doar un excurs la ceea ce urmeaza. Pertinent si inconstient, de ceva vreme am formulat un gand observational.
Femeia accepta o casatorie ratata, face fata divortului si abia apoi ia in calcul singuratatea. Niciodata singuratatea nu va preceda casatoria sau divortul.
O femeie poate fi singura si mandra doar dupa divort.
Necasatorita, femeia isi considera singuratatea ratare si se rusineaza. Cand spun singuratate, vreau sa exprim statutul femeii, nu o stare a ei.
Constatarea asta m-a surprins in timpul unui dialog delicios de inteligent cu o madam, nu-i zic doamna, caci deja divortase, iar doamna, prin definitie, trebuie sa fie sotia cuiva.
Si ma intreb cate femei realizeaza acest fapt, cate femei trecute de 30 de ani raspund cu barbia sus si ochii sclipind ca sunt singure. Oricata vina ai ca nu poti sustine o relatie, totusi, esecul unei convietuiri in doi nu reprezinta o boala.
Suferim de o boala cronica de prea multe reguli, limite si credinte. Uneori educatia inchide ferestrele mintii si ale sufletului. Nu pledez pentru anarhie, traiesc oameni in lumea asta fericiti in tarcul lor, dar eu am sarit parleazul si vastul ma zdrobeste uneori.

3 Comments
 • mitsana
  februarie 16, 2011

  Subscriu la unele din lucrurile scrise, la altele nu. Divortul e o experienta matura care maturizeaza, care defineste femeia inauntrul ei. Ati accepta singuratatea si a fi mandra in acelasi timp vine tocmai din intelegerea ca singuratatea in doi e cu mult mai grea. Totodata, femeia afla ca atata timp cat se are pe ea insasi, nu va mai fi niciodata singura.

 • dunia
  februarie 16, 2011

  @mitsana

  Nu cred k un divort maturizeaza, caci motivele unei separari azi sunt incredibil de infantile. Iar intelegerea de care amintesti tu, cati oameni o deprind, nu numai femei?
  Cine procedeaza cum ai scris tu doveste maturitate, da, si arata o fiinta edificata intr-adevar.

 • carolina
  februarie 16, 2011

  Las pe alti/altele care au,,scris” in cartea vietii lor o astfel de experienta, sa culeaga din citatul urmator doar ceea ce le face bine
  ,,PROPUNE-TI SA TE ELIBEREZI DE SUFERINTE INUTILE.APOI… LASA TOTUL IN URMA
  METAFORELE VIETII SUNT INSTRUCITUNI DE LA D-ZEU
  CAND IN SFARSIT TRECUTUL TI-A DEVENIT TRECUT, LASA TOTUL IN URMA…APOI COBOARA DE AICI SI INCEPE SA-TI TRAIESTI RESTUL VIETII CU BUCURIE ADEVARATA”(ELIZABETH GILBERT-EAT,PRAY,LOVE)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 × 21 =