INTRĂ BUZELE MĂRITE EXAGERAT LA CONFORMAREA SOCIALĂ?

De 27 feb., 2024 0 No tags 0

Am citit la Sapolsky despre următorul studiu. Un experiment care viza conformarea. Bine, am citit multe la Sapolsky, dar un interes m-a determinat să povestesc anume despre acest experiment și nu altul.

S-a separat femela alfa de grup și i s-a arătat cum să deschidă o cutie având diverse dispozitive secrete de acces. Cutia conținea hrană. Procedurile de deschidere arătate erau dificile. Când femela a stăpânit tehnica a fost introdusă în grup unde își demonstra repetitiv abilitatea cu care deschidea cutia. Toți din grup au ajuns să aibă acces la cutie și toți au copiat tehnica femelei. Din când în când, un cimpanzeu descoperea o metodă alternativă de deschidere a cutiei după care abandona. Revenea la procedura normală.

Stați că mai este!

Studiul demonstrează conformarea. Un cimpanzeu se conformează comportamentului manifestat în același timp de trei indivizi decât celui manifestat de un singur individ de trei ori. Același lucru e valabil la copiii de doi ani.

Cum vi se pare? Acum știm de ce ne trimitem copiii la grădiniță. Să se conformeze și să funcționeze adecvat în societate.

În urmă cu 20 de ani am început să folosesc pudră pentru față. Îmi amintesc cutia neagră, lucioasă cu o formă geometrică simplă. O deschideam cu grijă să nu risipesc praful fin. Întindeam cu puful moale praful pe față și oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din țară?! Tot în urmă cu 20 de ani funcționam într-un grup de patru fete. Fetele au respins utilizarea pudrei. Au urmat certuri. S-au adus argumente. Una dintre ele a început să folosească la un moment dat. Curând am folosit toate.

În prezent funcționez într-un grup de femei. Nici una dintre noi nu a apelat încă la injecții cu botox sau colagen. Ce credeți că se va întâmpla în viitor?! Una dintre noi începe să corecteze. În cât timp ne conformăm? Și pot intra operațiile estetice la conformare socială?

Eu zic că intră. Apoi vine povestea personală a fiecăreia dintre noi. Cum ne simțim apreciate de celălalt sex, de partener? Forța situațională provoacă și susține sprâncene tatuate, buze augmentate, riduri umflate.

Sunt bine venite contrazicerile. Nu fiți de acord cu mine! Vă ascult.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
4 + 21 =