Femeile sărbătorilor

De cele mai multe ori, când scriu, renunț să fiu femeie, iar când observațiile mele sunt infectate de feminism mă simt datoare să specific că în secunda aceea exist doar ca femeie.
Cel mai mult îmi place să fiu om, deși conștientizez și accept diferențele feminin-masculin.
Acum o să urmeze un text scris de o femeie despre femei, despre unele femei și anume femeile sărbătorilor.
Mă întreb unde zboară gândul cititorului când rostește femeile sărbătorilor. Ca un exercițiu, vă rog s-o faceți, spuneți cu voce tare.
Mă urmăresc de mult aceste femei, le-am observat, le-am ascultat, le-am compătimit. Aseară am adormit cu gândul le ele, ultima sforțare a minții răzbită de somn a formulat următoarea propoziție: ne-am născut femei.
Pornindu-mă la scris, ne-am născut femei îmi reveni doar ca o formulare greșită. Corect este că am devenit femei.
Ne-am născut de sex feminin, iar existența noastră, partea aceea care ne păstrează în lume ca iubite și soții reprezintă pentru mine un punct de mare interes. În relațiile cu bărbații sunt femei care trăiesc cu ei și femei care supraviețuiesc cu ei. Despre femeile care supraviețuiesc o să trăncănesc acum, ce altceva poate să fie un discurs cu femei, despre femei?
Trăncăneala asta mustește însă de tristețe. E greu să stai să-ți asculți prietenele defulând după o ceartă domestică. În momentul acela, aceea care ascultă descrie atâtea niveluri de realitate. O realitate, cea a prietenei, îți pune ochi înțelegători. Ca femeie, te revolți. Ca persoană neutră te detașezi. Ca om, te ia o durere de cap. Ca suflet, pierzi albastrul cerului.
O luptă intrinsecă sfârtecă alcătuirea unui chip bonom, căci ce credulă poți să fii dacă ai impresia că relația dintre un bărbat și o femeie descrie un parteneriat!
Femeile sărbătorilor sunt toate acele femei care trăiesc prin bărbat, iar sărbătorile reprezintă evenimentele majore din viața lor. Crăciunul, Anul Nou, 1 și 8 Martie, zilele de naștere, vacanța la munte și la mare descriu evenimente ale zilelor dintr-un an, dar pentru femeile sărbătorilor constituie un simbol. Toate aceste zile, în virtutea unei vieți insipide și supuse, reprezintă imaginea lor de iubite sau soții în ochii societății. Ochii societății doar atunci le întâlnește, doar atunci cineva face un efort intelectual și le scoate din amintiri.
Pentru aceste femei, este de neiertat ca bărbații lor să se poarte necuviincios în aceste zile. Un an îi iartă, de sărbători trebuie să fie impecabili. Dacă greșesc, tocmai în aceste zile, iertarea nu e posibilă.
Timpul totuși curge, iar de iertarea lor nu se mai neliniștește nimeni. Și ele se supun, anul numără câteva sărbători.
Ah! Femeile sărbătorilor… Nu le respect, dar sufăr alături de ele. Nu vreau să le înțeleg, dar le ascult. Și uneori le împrumut felul meu de a fi și rostesc eu tot ce nu au ele curaj.
Ai avut și tu o mamă, măi nemernicule!

4 Comments
  • Meet The Sun
    ianuarie 7, 2013

    Hm… m-am regasit pentru o vreme intr-o postura asemanatoare femeii sarbatorilor si poate ca, acum citind si recind imi dau seama, s-ar putea datora mediului feminin in care cresti: daca te cresc femeile sarbatorilor, ai cam toate sansele sa devii si tu una.
    In cazul meu nu familia mea m-a impins inspre ci el, barbatul, care venea dintr-o astfel de familie unde a fi mascul venea la pachet cu tot felul de „drepturi” inchipuite.
    Si crede-ma, unor astfel de exemplare le poti spune orice, chiar si ultima propozitie, pentru ei nu exista respect pentru femeie si nici pentru ce spune sau crede o femeie oricare ar fi ea.
    Tot ce poate face femeia e sa se gaseasca pe sine si sa se elibereze din poveste.

  • arakelian
    ianuarie 8, 2013

    „Tot ce poate face femeia e sa se gaseasca pe sine si sa se elibereze din poveste.”
    Superb spus!!

    Si pt mine conteaza sarbatorile enorm. Dar intr-un alt mod. E momentul de bilant al anului care a trecut. Si de imbunatatit in anul care vine. De facut ordine. Interior, exterior.

  • dunia
    ianuarie 9, 2013

    @Claudia

    Hei, hei, hei! Dar tu nu ai fost niciodată o femeie a sărbătorilor, a fi cu un bărbat cu gândire aristotelică, femeia este o coastă nedesăvârșită a bărbatului, nu te pune pe același loc cu ele. Tu ai intrat în poveste, ele fac partea din ea.

    @arakelian

    Ce ai păstrat, ce ai aruncat la curățenie?

    • arakelian
      ianuarie 9, 2013

      ziare vechi, facturi, cutii, etc. triat din haine, donat, si facut lista de shopping de la solduri 😉
      Astea din lumea materiala.

      Din lumea celorlalte, am facut bilantul anului 2012, un an prost pt mine – si decis pt anul 2013.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
14 + 22 =