Să vorbești și să scrii fusei dacă ești olteancă

De 13 sept., 2022 0 No tags 0

Știm că este sănătos să facem mișcare. Știm că este sănătos să consumăm multe legume și mai puțină carne. Știm că este sănătos să ne detașăm de oameni și de situații. Știm că este sănătos să punem mâna pe o carte. Știm că este sănătos să ne odihnim. Știm, știm și știm.

Multora nu ne iese.

Azi mi-am cumpărat caș sărat, șosete și loțiune micelară. Nu am făcut mișcare. M-am îmbuibat cu niște prăjituri. Am gătit o ciorbă de perișoare. Am citit prea puțin. Refuz să dorm, deși îmi pică ochii. Știu ce e sănătos, dar blogul îmi dă o direcție, un rost în viață și uneori satisfacție. La Flight Festival m-a abordat o domnișoară. Îmi citește blogul. Asemenea întâmplări îmi trezesc ambiția. Când mă citesc persoane de 20 de ani, atunci opun rezistență oboselii. Să povestesc ceva și să-i atrag spre educație. Să le reamintesc fetelor să fie femei. Să îndemn băieții să fie bărbați.

Ce înseamnă să fii femeie? Ce înseamnă să fii bărbat?

Să fii femeie înseamnă să te așezi când faci pipi. Să porți uneori rochie. Să te machiezi discret. Să demonstrezi neîncetat că valorezi cât un bărbat. Să călătorești. Să privești pe sub gene. Să te joci cu părul. Să vorbești și să scrii fusei dacă ești olteancă. Fusăi e greșit gramatical și suna ca dracu. Să-ți dezvolți simțul umorului. Să-ți cumperi o geantă scumpă. Să-ți dai importanță prin a fi și mai puțin prin a avea. Să citești Al doilea sex de Simone de Beauvoir și O cameră doar a ei de Virginia Woolf. Să te masturbezi din când în când. Să-ți fii stăpână.

Să fii bărbat înseamnă să înveți blândețea. Să întrebi Cum te simți, pot ajuta? Să-ți gătești singur. Să-ți angajezi o menajeră. Demonstrează că ai habar de diferența dintre parteneră și servitoare. Să-ți ucizi simbolic tatăl pentru a deveni bărbat. Să călătorești. Să practici un sport. Să te joci cu copiii. Să privești în ochi o femeie. Să dai din când în când blana jos de pe tine dacă ai avut ghinion și ești frate cu ursul carpatin. Să folosești prezervativul. Să-ți fii stăpân.

Generația mea duce lipsă de bărbați. E plin de băieței cu aere de bărbați. Bărbații au regresat. Femeile s-au gorilizat. O consecință a bărbaților-băieței este această virilizare a femeii. Cele care nu s-au virilizat, s-au îndreptat spre o reprezentare de Barbie. Pare uneori că trăim într-o casă de păpuși și ne așteptăm spectatorii. Spectatorii cresc. Sunt chiar copiii noștri.

Foto: Bogdan Mosorescu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
21 + 20 =