Ikea si falsul intelectual

De 20 oct., 2010 3 No tags

Am un master de Politici culturale europene, fara griji sau grimase, nu este un text rotomontada. Hartia semnata si stampilata, cerinta societatii plina de reguli, presiuni si bune intentii, inca nu mi-a revenit. As aminti de secretariat, dar si secretarele prezinta o interpretare.
Mostenirea acestui master mi-a revenit insa in oameni. Actori, fotografi, pictori, disidenti intr-o colectivitate majoritara in consum, manele si plictis, mana asta de oameni reprezinta un stimul saptamanal sau lunar pentru diferite activitati culturale.
Lunar lasam acasa caini, copii, iubiti, proiecte si ne asezam cuminti intr-un colt de cafenea, birt sau ceainarie sa sporavaim.
O poza clasica a acestor intalniri ne-ar imortaliza cu o mana la falca in primul sfert de ceas, sa terminam cu gesturi si emfaza in intampinarea lui la revedere.
Un subiect ce ne-a evidentiat parerile in contradictoriu l-a constituit Ikea. Descoperirea artistului controversat Ion Barladeanu ne-a surprins cu urechea plecata, am ascultat si mustacit in si la povestea entuziasta livrata de Cosmin Haias.
Sorin Oncu a deschis, prin prisma Ikea, un dialog despre falsul intelectual. Un proprietar de mobila Ikea are toate sansele sa se inscrie in categoria falsului intelectual. Minimanismul, oarecum futurismul mobilierului traduce o pretentie a pedantului.
Incercarile omului de prezentare a sinelui, altul decat cel din singuratatea asternutului, se zaresc si in alegerea mobilierului, asijderea cum le poti adulmeca in prieteni, haine sau accesorii.
Eu m-am impotrivit, nu am dorit sa fiu de acord sau sa accept o sarada intentionata a omului in confortul casei lui. Care ar fi scopul unei atat de aberante falsitati?
Ca intotdeauna, am sfarsit cazand de acord ca avem pareri diferite! Aceasta intelegere ofera o stare extatica…

Cu steluta:
Numesc acest grup, din care eu insami fac parte: Creierosii!
Din el fac parte: Mariana si Madalin Luca, Diana Bodea, Cosmin Haias, Iulia Pordea si Sorin Oncu.

3 Comments
 • costel
  octombrie 21, 2010

  Imediat o sa arunc mobilierul icheia.

 • Fals sau falus, la alegere
  noiembrie 7, 2010

  Stiu ca ti (vi) se fâlfâie de reguli la toti astia scrisi cu albastru, da’ ce-ati facut voi pentru propasirea neamului (asa se scrie corect)? Macar Oncu, care-a pus un stromeleac pe biserica o sa priceapa (sper, nu-i sigur) de ce o ia în mecla, dar voi ceilalti?

 • dunia
  noiembrie 7, 2010

  @Dan

  Avem timp sa facem ceva!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 − 24 =