Nadezda Petrovic

De 10 aug., 2010 3 No tags 0

Intr-o oarecare masura, fara implicatii politice si interese teritoriale, severinenii simt si apreciaza Kladova ca un oras legat ombilical de zona lor geografica. Imaginea captata de mine de pe ambele maluri descrie un cerc lingual identic.
Romanii saluta si multumesc in sarba, sarbii saluta si multumesc in romana. Ceea ce este autentic sarbesc o constituie plescavita. Inainte sa infulesc, adulmec intotdeauna mirosul de ceapa si de carne.
La ultima intoarcere acasa, intr-o recuperare de copilarie si intr-o complicitate cu fluviul, cu izuri paterne pe suflet, am cumparat niste dinari pentru a putea rasplati gustul ales al bucatariei slave.
Astfel sezand si apreciind mancarea, in timp ce socoteam si adunam dinarii, un chip de femeie mi-a atras atentia. Un chip rece, cu ochi nemiscati m-a lasat intr-o ureche. Asa cuget eu, cu urechea plecata si privirea stearsa.
Femeia se cheama Nadezda Petrovic. De pe un dinar jerpelit o pictorita de sfarsit de secol XIX a mai slefuit fragila cultura ce vreau sa ma desavarseasca.
Si acum, noi de ce nu avem nici o personalitate feminina pe bancnote? Si ce tara si-a mai onorat mumele astfel?

3 Comments
 • Costel
  august 10, 2010

  Plescavita? … pare interesant, cu ceapa.

  Crezi k e bine sa apari pe bancnote? 🙂

 • ddunia
  august 10, 2010

  @Costel

  Nu stiu, nu ma gandii, dar daca ridicasi aceasta intrebare, inseamna k tu nu consideri asta o onoare, desi e fortat cuvantul aici.

  Eu gasesc k este o rasplata adusa unui caracter ce a afectat, in bine, viata unei comunitati sau chiar a lumii.

 • Costel
  august 10, 2010

  Daca te gindesti la inflatie sau prin ce locuri sint pastrati banii …
  La muzeu da, pe bani: Nadezda Petrovic sta mototolita intr-un buzunar murdar. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
6 − 2 =