Pentru mine, pentru dumneavoastră

11096658_957950164215138_8299302073816886996_nAm titlul textului. Amestecam de dimineață în ceai, ceai negru cu zahăr brun și lapte, iar cuvântul sugestiv pentru cuprinsul ce urmează se ivi.

Mi-e puțin greu să-mi adun gândurile. Concentrarea, ca acțiune, nu suportă fixarea pe subiect, deși am subiectul. Îl am. Este despre reguli.

În ultimul timp, în ultimii ani am crescut semantic și afectiv cuvântul regulă. Am făcut reguli pentru fetița mea. Am stabilit reguli vestimentare. Am alcătuit reguli de bună purtare. Funcționez după reguli de comportament, preceptele le-am abandonat.

Fixată pe reguli, lucrând cu ele, a devenit ușor să observ interpretarea lor. Zilele trecute, în rolul observatorului din margine, am asistat la următoarea scenă:

Paranteză: acțiunea se desfășoară pe terasa unei pensiuni de la Dunăre.

Scena:

– Domnișoară, când se eliberează o masă ne anunți și pe noi?

Nota autorului, eu sunt autorul. Atrag atenția asupra pronumelui și a numărului folosit.

– Nu avem mese libere, iar bucătăria se închide la ora zece.

– Atunci putem să luăm niște icre aici pe terasă?

– Nu avem voie să servim mâncare la terasă.

– Doar niște icre. Trei porții. Și pâine.

Păstrez pentru mine deznodământul. Au mâncat sau nu au mâncat icre persoanele de la masa alăturată nu prezintă importanță. Atrag atenția asupra cuvântului vedetă al textului: regulă.

Nu sunt hotărâtă ce să aleg, cum să mă exprim. Omul surzește când aude despre reguli sau românul surzește? Ce implică omul, ce semnificații are românul? Dacă aleg să mă exprim cu românul atribui o însușire românului. Să-mi dau sau nu dreptul de a formula exact o trăsătură românului?

Ca experiență, rolul ingrat al celui din margine, am asistat la multe scene asemănătoare: nerespectarea unor reguli, dar, o să scriu imediat cu majuscule, PENTRU DUMNEAVOASTRĂ facem o excepție.

Atitudinea persoanei căreia i s-a făcut favorul o asemăn cu intrarea lui Cezar în Roma. Dacă exagerez, alegeți oricare alt cuceritor care sosește pentru prima dată pe noul ținut cucerit. Atitudinea, ținuta corpului, expresia chipului sunt identice.

PENTRU MINE, acțiunea desprinsă de aici face ravagii psihologice. Hrănește un orgoliu mare al unui om mic la scară planetară. Planetele se învârt în jurul soarelui. Transformăm: oamenii se învârt în jurul unui om. Singularul cuprinde soarele, pluralul planetele.

Oare câți sori numără planeta? Nu mă mai miră acum încălzirea globală. Prea mulți sori, prea puține planete.

PENTRU DUMNEAVOASTRĂ, PENTRU MINE bulversează stabilitatea regulilor.

PENTRU MINE.

3 Comments
  • noctambulul
    august 18, 2015

    Ma astept să se lumineze zona de comentarii a acestui articol de la sorii comentatori! Astept și cuvinte „frumoase” la adresa comentariului meu. Eu sunt omul regulilor și de vreau și de nu vreau…
    Aprindeți lumina!

  • Dunia
    august 20, 2015

    A rămas întuneric. 🙂

    • noctambulul
      august 22, 2015

      Înseamnă că ceva nu se leagă…
      Poate că în zonă sunt doar planete!
      Sau poate o gaură neagră ce absoarbe totul, inclusiv lumina!

      Devil inside, devil inside…

      https://youtu.be/hv_zJrO_ptk

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
26 − 4 =