Zice Dunia

În orice grup ajung, boemi sau conservatori, îmi ajunge la urechi: România e frumoasă, păcat că e locuită.
Într-adevăr scriu pentru a-mi confirma plictiseala. Un procent mare, copleșitor aș zice, dintre cei care deschid gura să evalueze astfel România fac următoarele:

1. Nu duc coșul de cumpărături la locul special amenajat. Săptămâna trecută parcarea de la Dedeman număra zeci de coșuri abandonate. România e frumoasă.

2. Aruncă mucurile de țigară pe geamul mașinii. România rămâne frumoasă.

3. Rămân pasivi la schimburile violente de cuvinte între două sau mai multe persoane pe stradă. România e la fel de frumoasă.

Etc!

Mă opresc, ideea am exprimat-o. România, Elveția, Suedia, Grecia, petice de pământ. Diferența au făcut-o întotdeauna oamenii și regulile. Noi ce reguli respectăm? Plângerile la adresa țării s-ar restrânge simțitor dacă oamenii ar începe să-și dea valoare prin ceea ce sunt, și nu prin ceea ce au.

În prezent suntem prea mulți mitocani.

UPDATE: Doar schimbarea atitudinii individului este începutul schimbării psihologiei națiunii. Marile probleme ale omenirii nu au fost niciodată rezolvate prin legi generale, ci întotdeauna doar prin reînnoirea atitudinii individului. Jung, Două scrieri despre psihologia analitică

Foto: Silviu Pârjolea

3 Comments
 • Noctambulul
  septembrie 12, 2017

  La inceput au fost regulile impuse prin forta pana cand acestea au devenit obisnuinta. Daca spun acum ca traim intr-o societate care vede „libertatea” cu niste ochi nepotriviti, cu ochii unor persoane inchise 50 de ani in propria tara, voi fi aratat (iarasi) cu degetul. Suntem chiori din punctul asta de vedere; ne uitam doar la drepturi, nu si la obligatii. Vei vedea ca si pe Mara o vor invata la scoala drepturile copiilor. Obligatiile nu sunt obligati sa le invete! 😉

 • Dunia
  septembrie 12, 2017

  S-o învețe drepturile copiilor. Eu îmi fac deja treaba de adult responsabil și mamă grijulie: de aproximativ un an de zile îi repet la fiecare ocazie ivită că are și obligații, nu numai drepturi.

  Primul pas : repetiția.

  Până în adolescență îi va rămâne în cap, sunt sigură, că fiecare persoană are drepturi și obligații în aceeași măsură.

 • Noctambulul
  septembrie 16, 2017

  Felicitari!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
25 × 17 =