S-a întâmplat să nasc pe 14 februarie

Mi-aș dori să dau ceva mai departe azi.

Sărbătorim sau nu Sfântul Valentin, în jurul nostru se ivesc inimioare, flori sau cereri în căsătorie. Personal descriu niște etape cu această sărbătoare. Am disprețuit-o la început. Am crescut cu Dragobetele. Încă îmi amintesc o pereche de cizmulițe negre pline cu urme de pantofi de la joaca de-a cine calcă primul. De la dispreț am trecut la respingere. De ce să celebrez eu, o româncă, o sărbătoare americană? Respingerea am transformat-o în indiferență. Iar în 14 februarie 2010 am născut. Până la urmă o să fiu veșnic îndrăgostită la această dată.

Sărbătoarea americană a devenit parte din viața mea. Eu o numesc însă Mara. 14 februarie semnifică doi ochi mari, căprui care știu să zâmbească.

Mă consider norocoasă. Un copil m-a scutit de toate pretențiile unei zile încărcate de datorii de dragoste. Așa se poartă unii, de parcă au datorii în relații, iar 14 februarie ajunge dată scadentă.

Aș vrea să vă spun că e firesc și uman să aveți, chiar și în această zi, sentimente puternice de ostilitate sau o atitudine dușmănoasă față de partener. Religia impune altă conduită, fanaticii optimiști de asemenea, dar vă jur că e normal. Nu păcătuiți, nu atrageți nici o karma. Oamenii descriu ambivalența. Poți să-ți urăști părinții, frații, soțul sau soția. Iubirea e tot acolo. Mi-ar fi plăcut să existe cineva în copilăria mea care să-mi fi spus și mie. Sentimentul de vinovăție nu ajută, iar o stimă de sine călcată în picioare greu mai poate fi recuperată.

Recuperez de ani de zile, iar uneori defilez cu un complex de superioritate pe care puțini îl percep așa cum este în realitate: o apărare. Mă apăr de foarte mult timp. O să las puțin garda jos. Mara mea împlinește 7 ani și sunt puternic emoționată și îngrijorată. Oare mi-am făcut datoria în acest timp?

Asta e întrebarea mea de 14 februarie.

Orice simțiți azi, iubire, ură sau dispreț pentru cel iubit, e normal. Suntem oameni. Nu suntem monștri, manifestăm neplăceri, nu suntem nobili, manifestăm bunăvoință. Toate se găsesc în noi.

Vreți inimioare de 14 februarie? Acoperiți-vă de inimioare. Nu contează ce comentează cutra din stânga sau dreapta. Vreți să vă trageți pătura peste cap și să închideți telefonul de 14 februarie? Nu așteptați aprobarea nimănui.

Cum celebrăm fiecare ține de nevoi. Și cu siguranță nu avem cu toții aceleași nevoi.

Cu drag, o îndrăgostită!

Foto: Adrian Oncu

5 Comments
 • o femeie
  februarie 14, 2017

  La multi ani Marei! Sa creasca fericita si sanatoasa si sa fie iubita ca din prima zi de viata!

 • Elena
  februarie 14, 2017

  La multi ani sănătoși fetiței! Citesc cu mare drag toate articolele Dvs.

 • Bristena
  februarie 14, 2017

  La Multi Ani Marei!

 • Noctambulul
  februarie 14, 2017

  La multi ani, Mara!
  Felicitari pentru articol, Paula!

 • Anca C
  februarie 15, 2017

  La multi ani Mara!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
3 + 2 =