Leii de la intrarea în Grădina zoologică

Știți când o să vedem lei la Grădina zoologică din Timișoara? Când o să renunțăm la cei doi lei de la intrare.
Textul ăsta nu putea să aibă o introducere.
Aș fi putut să scriu că pe lângă această Grădină zoologică am mai mers în Viena, Munchen, Stuttgart și Târgu Mureș, măcar Târgu Mureș are 5 lei la intrare, iar în restul orașelor amintite, leii umblă în haită la intrare.
Dificultatea mea, mai mult o neputință a mea, constă în așteptările oamenilor de a avea o frumoasă Grădină zoologică, dar cu doi lei.
Câtă grijă pot cumpăra doi lei?
Aș vrea să formulez o plângere acum, o plângere, dar invers. Reclamația mea atrage atenția asupra prețului exagerat de mic. Să rămână o sumă modică pentru copii, dar măcar adulții să plătească mai mult.
Cine vrea lei, girafe, pinguini, foci, fluturi, tigri?
Eu vreau, tu vrei, el vrea. Pot să conjug până la capăt, dar acum nu fac atenționare gramaticală, ci apel, hai să facem ceva în privința asta.
Vă rog, hai să facem ceva în privința asta, o donație mică, o broască țestoasă, câinele meu, Leto.
Am glumit, dar știu că s-a înțeles tot ce am dorit să ajungă la cititorii acestui blog.

11 Comments
  • G
    aprilie 14, 2013

    Dar nu am putea sa ne uitam la lei in carti colorate? Sa-i lasam pe unde sunt ei, sa nu mai urcam nici ursii pe bicicleta la circ, pinguinii aia sa stea la polul lor, girafele sa priveasca doar in zari africane.
    Mai raman, chiar si in oras, arici, pisici, doua randunici..

    • dunia
      aprilie 14, 2013

      Îmi pare rău, nu fac parte din tabăra asta, nu consider că animalele suferă într-o grădină zoologică.

      • G
        aprilie 14, 2013

        Exagerez putin: am putea sa punem si o sectiune de antropologie, un negru, un asiatic, un eschimos.. Ii hranim, ingrijim.. Dar nu e locul lor acolo. Si nu prin propria vointa.
        Acum cativa zeci de ani, la circ puteai sa vezi oameni diformi, pitici, parosi si alte ciudatenii. Puneau zebre la caleasca, calareau struti.
        Acum nu se mai face asta, de ce oare? Pot sa inteleg ca exista si alte opinii, dar spun: avem fluturi, porumbei, chiar si ciocanitori am vazut in oras. Si erau libere. Parerea mea 🙂

      • Claudia
        aprilie 14, 2013

        Ca in orice domeniu in care se exploateaza ceva exista exagerari, excese, dar exista si norme care se pot respecta si care fac diferenta intre un cotet, o cusca sau un tarc, intre gradini zoologice, circuri, rezervatii, mediul natural etc. Probabil peste 50 de ani gradinile vor avea tarcuri tot mai mari, adevarate parcuri. Tine de evolutie pur si simplu.

        E drept ca daca vezi o crescatorie de pui sau de porci sau chiar de vite n-ar mai trebui sa mananci carne in viata ta. O multime de ochi speriati si de capete inghesuite, o multime de picioare murdare ce se calca unele pe alte formand un covor sinistru. De ce ar avea puiul o soarta asa de insignifianta si de trista spre deosebire de papagalul de la zoo care prin comparatie traieste o viata luuuunga intr-un lux fara seaman ??!

        Altfel, omul a domesticit animalul si s-a folosit de el dintotdeauna. Taranii nostri de odinioara puneau boii la car, umpleau carul cu lemne, iar cand namolul si greul ii ingenuchea, biciul era acela care ii facea sa mearga mai departe. Protectia animalelor nici nu exista caci asa erau vremurile. Daca privesti obiectiv e o situatie clara de lege a naturii: cel mai puternic supravietuieste.
        Poti da barza in judecata ca si-a aruncat puiul pricajit din cuib si l-a omorat?!? Natura e dura si noi oamenii facem parte din ea. Ne putem corecta excesele, dar fa-l pe leu sa fie vegetarian ca e insuportabila cruzimea cu care omoara un pui de zebra si apoi te vei mira ca nici leul nu mai e cea fost…

  • dunia
    aprilie 14, 2013

    Nu stiu cum poti exagera putin, si te rog sa nu duci discutia in directia asta.

  • Claudia
    aprilie 14, 2013

    Dupa ce am citit Viata lui Pi plus alte materiale, am ajuns la concluzia ca animalele nascute in captivitate nu sufera intr-o gradina zoologica in care tarcurile sunt construite intr-un anume fel specific fiecarei specii. Justificarea este ca animalul are nevoie de un spatiu, un teritoriu in care el sa se simta in siguranta lucru care se intampla si in mediul sau natural si care, contrar parerilor uzuale, nu este foarte mare, dimpotriva. Chiar si in libertate, animalul are un tarc imaginar in care-si duce viata si mutarea /migrarea lui de acolo ii produce de obicei disconfort si dezechilibru.

    E drept ca nu sunt foarte multe gradini care sa respecte aceste norme si care, de pilda, sa interzica hranirea animalelor de catre vizitatori sau manifestarile zgomotoase al acestora.

    In privinta banilor ai mare dreptate, tocmai am fost la gradina botanica si am platit un pret de intrare pe masura. Nu exista taxa foto, dar e clar ca e inclusa – toata lumea face poze. Tarifele sunt reduse pentru copii si pentru localnici sau pentru ca ai mai vizitat si alte muzee – o intreaga increngatura de motive care sa te faca sa vizitezi gradina de mai multe ori pe an chiar. Evident ca banii incasati se reflecta in produsul oferit unde mai pui ca este si o baza educativa pentru scoli si universitati. Toate se leaga si toate astea pentru ca intrarea nu costa… 2 lei.

  • Claudia
    aprilie 14, 2013

    Dunia, am sa te rog ca din lista de comentarii sa dai ”quick edit” pe comentariile lasate de mine si sa schimbi numele din ”admin” in Claudia 🙂 Am ramas cu setarile din wordpress…

  • arakelian
    aprilie 16, 2013

    gradinile zoologice de obicei sunt subventionate de primarii/ ministere. Nu platesc chirie, angajatii sunt de stat, au donatii de mancare resturi de la abatoare, pt amenajare au fonduri de la ministerul de cultura etc.

    Cat despre cealalta parere, ca zoo nu e ca acasa pt un animal, este demonstrat ca un animal in captivitate traieste mai mult (ca timp) decat in natura. Dar oare e mai bine?
    In Be exista o politica puternica anti-gradini zoo. Aici exista alternativa: parc zoo, unde animalele au 1000mp2 in loc de 10, au o mica istorioara ( colectate din diferite foste circuri/coelctionari nebuni, nascute in captivitate etc), exista clinica veterinara ( de ex.pt berze), se incearca o reconstruire fidela a mediului lor local, sunt tarcuri unde nu stau singure ci mai multe tipuri impreuna, programe de re-salbaticire ( rreintegrare in natura, invatare a puilor sa vaneze), programe cu voluntari, si multe donatii si adoptii.

    • dunia
      aprilie 16, 2013

      Tot timpul și în orice, există o politică puternică ANTI, anti avort, anti grădini zoo, anti consum de carne, anti Dumnezeu etc.
      În prezent, eu sunt foarte confortabil așezată în ideea de grădină zoologică. Nu găsesc în aceste grădini nici un fel de atrocități, dacă o să-mi schimb vreodată părerea, o să scriu despre cum am devenit ANTI.

  • Dan
    aprilie 16, 2013

    Ca sa revenim la cestiune, copiii ar putea sa nu plateasca deloc, ca doar vin cu parintii…
    Cred ca G are dreptate „doo mari si doo mici”, tu judeci ca mama de copil mic, peste câtiva ani Mara nici n-o sa mai stie ca a fost în vreo gradina zoologica. Poate de asta nu mi-a placut nici circul si numai de asta avem parte…
    Ca animalele traiesc mai mult într-un zoo, de acord Cleo, ” dar oare e mai bine?”, cine ne da dreptul sa fim noi niste dumnezei care schimba ordinea lucrurilor? Nici macar Noe nu suntem…

    • arakelian
      aprilie 23, 2013

      Mai mult nu inseamna mai bine. Vezi fabule cu lupul versus caiinele din lat … Mai mult e pt ca nu au inamici naturali, mananca des., odihna mai multa, mai putine activitati ( de ex. un leu in salbaticie vaneaza 1 data pe sapt.. in captivitate primeste 3-4 mese pe sapt).

      De ce apreciez parcurile zoo: au activitati de reintegrare a animalelor in salbaticie. Acolo unde nu mai e posibil ( animalele sunt prea batrane, bolnave, nu mai stiu sa vaneze,etc. acestea vor ramane in cadrul parcului pana la sfarsitul vietii).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
5 × 9 =