Text de atenționare gramaticală

Am uitat să mai scriu un asemenea text. Azi vreau, pe lângă atenționare, să adaug ceva. Fac asemenea articole dintr-o iubire imensă pentru limba română, îmi place, mă simt confortabil psihic în această limbă și mă satisface. Asta nu înseamnă că îi cunosc exagerat de bine gramatica, în facultate am fugit de gramatică și recunosc că mă plictisește, dar mă plictisește gramatica aprofundată nu aceea de bun simț.
Uneori, chiar pe blog, greșesc când scriu. Uneori descopăr greșeala, alteori mi se atrage atenția, câteodată devine parte din blog prin ignoranță.
Totuși mă încăpățânez să fac aceste texte, chiar și pentru o singură persoană care își poate corecta ceva în limbă.
Azi îi aduc în lupă pe ai noștri. Ai noștrI. Un singur i.
Exemplu: părinții noștrI, prietenii noștrI.

După ai noștri o să am nevoie de o recapitulare a acestor texte, căci nu mai țin minte despre ce am scris în lunile trecute.
Mai amintesc că aici poate oricine să scrie, e deschis, un text deschis iubitorului de limbă română, știu că nu sunt singură.

12 Comments
 • Oana
  aprilie 12, 2013

  Si eu scriu cateodata pe blog niste minuni de ma intreb cum imi ies. Si astept sa imi atraga altii atentia in caz ca nu ma prind. 🙂

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   Mie o greșeală de gramatică îmi strică ziua. Mi-e foarte rușine, foarte. Mă simt ca la școală când greșeam răspunsul. Important este să ne corectăm, eu, de exemplu, aveam probleme cu acuzativul, mai am și acum, dar sunt atentă. Și pe blog, un cititor mi-a atras atenția, cititor căruia o să-i fiu mereu recunoscătoare.

   • Oana
    aprilie 12, 2013

    Eu am probleme cu anumite verbe, alea cu i-urile minune :)). Ca sa nu mai zic ca atunci cand vorbesc, fac accentele harcea-parcea.

 • dunia
  aprilie 12, 2013

  Oana, te pot ajuta cu acele iuri, crede-mă că nu sunt deloc așa grele cum par. Ne întâlnim o jumătate de oră și o să știi tot despre acele verbe.

 • Claudia
  aprilie 12, 2013

  Legat de gramatica, corectarea continua e cea mai buna. Iti dai seama ca ai gresit sau iti spune cineva ca ai facut-o si citesti despre subiect. Important e sa ai aceasta preocupare.

  Legat de textele de pe blog observ ca nu folosesti categorii, toate postarile mergand in Uncategorized. Folosesti tag-uri, dar cel mai probabil nu pe aceleasi de fiecare data si astfel nu ai putea sa grupezi consistent si corect doar dupa ele.
  E o munca destul de mare sa creezi acum cateva categorii si repartizezi toate postarile… dar sunt unele categorii clare precum „Texte de atentionare…” sau „Curs de filozofie… „.

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   Claudia, Textele de atenționare și Cursul de filozofie sunt tinere ca apariție în vârsta blogului. M-am gândit să fac niște categorii, mai ales că înseamnă cunoaștere, categorie înseamnă cunoaștere, o zice Kant primul, după ce ne-a luminat Aristotel, dar la mine e greu să umblu prin wordpress. Nici azi nu știu să-mi aranjez fotografiile, am un prieten care mă ajută la fiecare postare care conține imagini. Sunt cam anti talent de tot ce ține de calculatoare. Dar sunt hotărâtă să învăț. 🙂

 • Claudia
  aprilie 12, 2013

  Uite cum facem: cand ai timp si am timp, discutam pe messenger, tu deschizi wordpress-ul, eu deschid wordpress-ul si iti spun pas cu pas ce sa faci. Am mai facut asta cu trei oameni pana acum si toti au inteles si acum se descurca singuri 🙂

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   Sigur, mersi mult, dar să te pregătești de o muncă dificilă, am blog de 6 ani. 🙂

   • Claudia
    aprilie 12, 2013

    Pai asa ramane, nu mai poti da inapoi 🙂

 • Dan
  aprilie 12, 2013

  Cititorul acela cu acuzativul era chiar usor nervos la un moment dat, parca.

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   Doar ușor, acum e calm și binevoitor.

 • Dan
  aprilie 13, 2013

  Au mai trecut niste ani pentru amândoi, v-ati calmat o data cu vremea. Tu faci o suma rotunda, o fi facut si el (ea?) între timp…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
20 × 21 =