Să ne protejăm ochii cu gramatica

13211053_1202881686388650_1140333817_oAm picat într-o capcană. M-am supărat așa tare anul trecut pe diverse persoane din lista mea de prieteni de pe facebook că am folosit în mod exagerat opțiunile delete și unfollow. Am publicat și un mesaj cu o rugăminte. Să nu-mi mai scrie dacă nu au grija unei exprimări corecte.

Motivele supărării: 1. stâlcirea cu intenție a limbii. Exemple: păpushikă, dk, fak etc. 2. scrierea greșită a cuvintelor. Exemple: frumoas-o, mie dor, cal dau etc.

M-am înconjurat de prieteni, de cunoștințe, de artiști, de paginile oficiale ale muzeelor, teatrelor, operelor, filarmonicilor. M-am răspândit peste tot în lume în căutarea evenimentelor culturale.

Fără să prind de veste, după ce m-am calmat, am uitat episodul în care ceream să mi se scrie corect, am ajuns să am o limbă curată pe pagina de facebook. De curând m-am întrebat dacă oamenii au devenit exigenți cu gramatica sau eu am îndepărtat tot ce mă deranja?!

Firește că am picat în capcană. Oamenii nu scriu mai bine, eu i-am păstrat doar pe cei care scriu corect sau se abțin din a-mi lăsa mesaje.

Înțeleg că nu e amuzant să înveți gramatică, că e plictisitoare și pe alocuri de coșmar. Să se ducă la dracu cu tot cu sintaxă și morfologie.

De acord cu felul acesta de reacție, dar putem să împărțim gramatica în scriere corectă și restul care nu ne interesează, să o facă lingviștii.

A scrie corect ține de igiena mentală, de educație, de atracție și seducție. Personal n-aș putea să ies la o întâlnire cu un bărbat dacă mi-ar lăsă un mesaj în care să-mi scrie: păpushik, mie dor de tine. În plus, a redacta după norme și reguli o lucrare îți protejează ochii, rămâi mai odihnit după o pauză pusă după virgulă. Exemplu: Da, textul e pornit dintr-un sentiment de frustrare./ Da,textul e pornit dintrun sentiment de frustrare

Lipsa virgulelor, a pauzelor după virgule, a cratimelor și a semnelor de punctuație reduc comunicarea și înțelegerea între indivizi. Un exercițiu bun. Puneți pe foaie gândurile și rugați pe altcineva să citească cu voce tare. Dacă nu i-ați lăsat virgule, semne de întrebare sau punctuație, pronumele separat de oricare altă parte de vorbire, ce o să citească?

Încercați, vă rog.

Susțin și apăr ideea unei gramatici de prim ordin, să aplicăm o anumită ortografie.

Să fie mi-e dor de tine nu mie dor.

Ajutor!

Mulțumesc.

Foto: Mile Sepetan

2 Comments
 • aber
  mai 19, 2016

  Sper sa ajungi la vreo 65 de ani, sa stai singura in casa cu pisicile si sa poti sa vorbesti numai cu ele „corect”. Acolo mi se pare ca te indrepti.
  Si mie mi se pare ciudat ca foarte multa lume nu stie sa scrie corect (si din pacate putem vorbi de o majoritate) dar nu cred ca poti aprecia calitatea unui om ( ca fiinta) doar prin acest aspect. Articolul e o exagerare si o cautare disperata de atentie.

 • Dunia
  mai 19, 2016

  Aş dori să înlocuiesc pisicile, prefer câinii. Mulţumesc pentru atenţie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
14 × 18 =