Zice Dunia

Știu că obișnuiesc să spun, dar azi mă întreb: de ce această preferință pentru io?
Io zic, io cred, io m-am săturat etc.
Io. De ce io?
Vorbind din DEX, io este o formulă care precedă numele domnitorilor sau se presupune că în limba română io vine de la pronunțarea vulgară a lui eu.
Personal, îl găsesc pe io vulgar, iar persoanele care folosesc această formă îmi revin ca niște megalomani, apoi ei desigur nu sunt ca toată lumea.
Nu, firește că nu semănăm, căci individualitatea nu a inventat-o psihanaliza, individualitatea e un dat.
Totuși, deși cunoaștem cu toții acest aspect, individualitatea, unii vor să exagereze puțin în diferențiere.
Pronumele personal eu e cunoscut de toată lumea și e corect și curat, prea plictisitor. Am ajuns, unii dintre noi, să fim plictisiți de limbă și să devenim snobi în limbaj, căci într-adevăr, io este la modă.

4 Comments
  • cora_
    septembrie 5, 2013

    Hahahah, eu il folosesc sa ma joc si-ti explic de ce. „Io”-ul meu e foarte intim, vine din trecut, vine de acolo unde nu ma mai pot intoarce fizic. Nu are nimic de-a face cu „domnitorii”. Si da, e poate vulgar, dar tot ce vine din lumea aia pare vulgar celor ce n-au cunoscut-o cu adevarat.
    Mie imi face legatura cu o camaruta varuita in alb in care sunt obligata sa las snobismul la usa(caci admit ca in unele aspecte pot fi considerata snoaba si nu ma deranjeaza). Dar nu in „io”.
    „Eu” ma smulge din acea lume si ma duce in cea a convenientelor.

    Dar se poate sa fie deranjant acest „io”, mai ales daca e folosit in exces. Eu il aud doar la mine si nu ma deranjeaza. 🙂
    Dar tu ai dreptul sa te superi, forma corecta a prenumelui personal la persoana I singular este „eu” fara nici-un dubiu, iar noi trebuie sa vorbim intotdeauna corect, da!:))))
    Te pup, m-a inveselit tare postul tau, sper ca nu am zis nimic care sa te supere.

  • drstoica
    septembrie 8, 2013

    Adică n-am voie să mă simt și eu din când în când „Io, Mircea Voievod”? 🙂 Ia uite încă de când e la modă! 🙂

  • Andreea Ursu (@TomataCuScufita)
    septembrie 8, 2013

    eu folosesc „io” in fiecare zi si in scris, dar mai ales in vorbit. nu stiam de chestia cu domnitorii, deci nici vorba de megalomanie din parte mea. pur si simplu asa am vorbit de mica, la sat la strabunica mea si asa am mers cu el in vocabular toata viata. si cand am dat pe un blog de scrierea lui, am cautat repede pe dexonline sa vad daca-i corect sau e pur si simplu o aroganta din partea autorului. dexonline imi arata pe vremea aceea ca e o scriere acceptata si nu-mi aduc aminte sa fi citit ceva despre domnitori, ca as fi tinut minte. acum vad ca s-a schimbat si nu mai da nicaieri ca formula acceptata.

  • dunia
    septembrie 9, 2013

    @Cora

    Dar de ce să mă supăr? Riscul e acela de a supăra eu pe toți aceia care folosesc io.
    Sunt convinsă că fiecare are motivele lui pentru care folosește această formă, motive subiective în majoritatea cazurilor. Eu nu înțeleg trecerea lui în scris.
    E intim, să facem studiu de caz pe tine, te trimite într-o lume a amintirilor, dar totul se oprește în pronunție.
    Când ajungem să scriem, când crește numărul acelora care folosesc o formă sau alta a unui cuvânt, ajungem să cumpărăm un DOOM reactualizat. Și asta mă înfurie și mă întristează nespus, nimeni nu vrea să se poarte cu limba asemenea unui organism viu, căci doar asta este, iar faptul că e viu, aduce foarte multe schimbări.

    @drstoica

    E la modă, da, nu am nici un dubiu. Poți să te simți Mircea sau Mihai, dar e musai să scrii io?

    @tomata

    Cum ziceam, fiecare are motivele lui. Eu însă nu-l pot accepta, nu-l pot accepta în scris, căci în vorbire nici eu nu zic eu, ci ieu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
30 − 17 =