Am devenit Dunia, sunt Dunia

Bună ziua. Numele meu este Paula Aldescu și am acest blog din 23 septembrie 2007. Timp de aproape doi ani am ținut conținutul blogului departe de ochii familiei și prietenilor. Mi-a fost teamă, mi-era chiar rușine să suport o observație sau o critică din partea cunoscuților.
Ca soluție, a apărut Dunia. Am devenit Dunia, sunt Dunia.
Bună ziua. Numele meu este Dunia Tuel și am acest blog din 23 septembrie 2007. Cu Dunia am avut prilejul să leg prietenii cu diferiți oameni din acest spațiu virtual, indiferent de vârstă sau de sex. Cu Dunia a început o reeducare a mea. Eu am început să mă cresc, să am grijă de mine, să-mi sporesc atenția asupra mea, asupra calităților, dar mai ales a defectelor.
Azi sunt schimbată, iar eu mă bucur și savurez această schimbare. Nu am devenit alt om, ci am devenit un om distins. Afirmația nu conține o laudă, ci o constatare. În toți acești ani în care am scris am depus o muncă în folosul propriului sine. Nu mi-am depășit limitele, dar am descoperit că am limite.
Dacă în primii ani mă panicam când un prieten mă întreba dacă am scris despre el într-un anumit text, azi doar zâmbesc, cu un nerv la fel de ridicat, dacă se întâmplă să am pălărie, accesoriul acesta nu mai stă pe cap, ci fix în nerv, și le răspund aparent calm.
Nici un text nu este despre voi și toate sunt despre voi.
Întâmplările aparțin prietenilor, dar scrisul îmi aparține exclusiv mie, când mă pun la scris, nu scriu despre cineva anume, ci despre ce anume am simțit eu. Rațiunea și simțirea, intuiția și senzațiile, conștiința și inconștientul, toate sunt infectate de eul meu, iar toți cei din jurul meu reprezintă uneltele minții mele.
Ani de zile m-am necăjit din această cauză, dar tot în acești ani am reușit cumva, prin dialog, prin povești, prin îmbărbătare să mă conving să nu mai iau totul personal. Corectez, încă iau totul personal, dar nu mai reacționez. Aștept, iar așteptarea, lectura și somnul ajută chiar și istericii ca mine.
Isteric este un cuvânt dur, jumătate chiar nepotrivit în descrierea mea, dar sunt dispusă să-i accept cealaltă jumătate, iar cealaltă jumătate conține toate șocurile mele emotive.
Bună ziua. Numele meu e Dunia, iar Dunia este versiunea îmbunătățită și elistă a Paulei.

13 Comments
 • Domnul C
  aprilie 11, 2013

  Cam tarziu pentru crize de personalitate 😉

  • dunia
   aprilie 11, 2013

   Cine a decis că este târziu? Ce autoritate? Sigur nu a unui anonim.

 • Gabi
  aprilie 11, 2013

  Nici pana in prezent nu stii sa accepti o critica. Viitorul e inca si mai sumbru.
  Daca pui in loc de isterica recalcitranta, “autoportretul” se va mai apropia un pic de adevar.

  • dunia
   aprilie 11, 2013

   Nici până în prezent nu știu, așa este. Recalcitrantă nu mă deranjează să fiu.

   • MirelaMirela
    aprilie 11, 2013

    Vezi ca vrea sa te provoace, sa vada cum reactionezi si daca esti asa cum te lauzi ca ai devenit. Oricum, imi place cum ai scris si simt ca si mie mi-a ajutat blogul in sensul asta, dar eu sunt mult mai la inceput decat tine.

  • dam167
   aprilie 11, 2013

   De ce să fie viitorul sumbru? Sau mai sumbru decât ce? Sau pe o scară de la 1 la 10 a chestiilor sumbre, viitorul ce poziție ar avea? Încearcă, te rog, să explici și non filosofilor ce voiai să spui cu asta.

 • dam167
  aprilie 11, 2013

  Băi, da’ pe toți vă schimbă blogul? Sigur nu e subconștient acolo în loc de inconștient? Bine, nu numai acolo, ci și în alt articol.

 • Claudia
  aprilie 11, 2013

  Cand scrii intri automat sub lupa cuiva. Cel putin una si de obicei, culmea, sub a cuiva ce nu scrie sau nu a experimentat acest tip personal de scriere.

  Si blogul meu a fost anonim vreo doi ani si a avut liniste doar pana cand a fost descoperit si hăituit (nu mă gândesc la engl. hate deși se poate considera și așa) dovada ca aveam motive sa-l tin anonim.
  Apoi linistea a revenit cand eu am invatat sa nu ma mai las afectata. Lectia mi-a prins bine si stiu ca nu e bine sa fugi, sa te ascunzi undeva, sa-ti acoperi numele cu pseudonime pentru ca se va gasi cineva care sa se simta lezat. Intotdeauna se va simti cineva lezat, chiar si cand scrii anonim caci e simplu: atingi un punct sensibil si toate lumea are puncte de-astea, iar daca le atingi, se simt imediat vizati. Din chestia asta poti invata ceva, sau dimpotriva, devii subiectiv si defulezi cu atat mai mult daca si cunosti persoana care scrie.

  O alta lectie deprinsa din experienta cu internetul, dar care se poate extrage si in lipsa lui e ca trebuie sa stii cand sa separi un autor de creatia lui si cand nu pentru ca altfel o gramada de compozitii muzicale, de pictura, literare ar trebui sa fie mai putin apreciate doar pentru ca autorul n-a afisat virtuti morale pe masura „pretentiilor” beneficiarului.

  Revenind, Dunia, Paula, iarasi Dunia. Eu o cunosc doar pe Dunia. Altii o cunosc doar pe Paula. Tu le stii cel mai bine pe amandoua ca doar le tii sub aceeasi palarie.

  Oare, cei care nu scriu (nu admit in mod public) ca sunt isterici, sunt mai putin isterici?!?
  („isteric” se poate inlocui cu orice alt adjectiv, fiecare dupa puterea sinceritatii)

 • dunia
  aprilie 11, 2013

  @Mirela

  Mulțumesc pentru grijă și pentru apreciere, mulțumesc și pentru că ai intrat în dialog. Și mă distrează cum ai formulat, dacă sunt așa cum mă laud că am devenit. Chiar zâmbesc.
  La mulți ani de blog și la mulți oameni deosebiți cu blog.

  @dam

  Da măi Dam, pe mine chiar m-a schimbat, a avut o reală participare la ceea ce sunt azi. Chiar și tu ești un merit al blogului. Acum să mă scuzi, încă nu sunt foarte fixate bine în mine noțiunile de inconștient, subconștient, dacă vrei să mă ajuți, te rog elaborează puțin.

  @Claudia

  Nu știu dacă am învățat să mă detașez, dar nici nu mai sunt atât de afectată de toți acești anonimi. Creator, creație, ufffffffff, păi aici putem scrie. În primul rând creația este o lume, iar creatorul doar o persoană, dar nu mă bag acum în asemenea discuție că doar tu și încă 10 cititori ai blogului ar înțelege, restul mi-ar scrie din nou sub impulsul Mumelor sau al lui Nostradamus.

 • Mirela
  aprilie 12, 2013

  Auleu! Voi vorbiti mult mai inteligent decat pot eu. Revin, poate, daca ma mai destept!

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   Dragă Mirela, uneori suntem mai afectați, dar ne face plăcere dialogul. Te rog să nu te subestimezi. 🙂

 • Dan
  aprilie 12, 2013

  Imbunatatita da, dar ultima versiune este Duduca.

  • dunia
   aprilie 12, 2013

   E de bine oricum cu Duduca, tonul tău e altfel.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
9 × 29 =