ARHIPELAGUL GULAG CA METODĂ DE SLĂBIT

De 2 mai, 2023 0 No tags 0

În continuare citesc Arhipelagul Gulag al lui Soljenițîn. Nu renunț la această lectură. Chiar ieri m-a întrebat Făt Frumos de ce insist cu cartea asta. Tocmai îi povestisem despre un bărbat care urma să fie executat, dar cum soția se afla deja în drum spre Solovki, o insulă în Marea Albă folosită de comuniști ca închisoare înainte de apariția gulagului propriu zis, i-au amânat execuția cu trei zile. Trei zile a stat cu soția și nu i-a scăpat nimic despre ceea ce urma să se întâmple. La zece minute după ce soția s-a îmbarcat, soțul deja se dezbrăca pentru a opri un glonț cum îi plăcea lui Churchill să se exprime. Nu știu cu ce intenție i-am povestit. Să-i arăt un caracter al unui bărbat adevărat. Să-i reamintesc pentru a nu știu câta oară cât de tare mă înspăimântă comunismul. Nu știu. Dar m-a întrebat: De ce insiști cu cartea asta?

Pentru că întotdeauna mi-a plăcut să știu și să cunosc. Pentru că o carte ca asta mă ține bine înfiptă în realitate și nu o să mă îmbolnăvesc niciodată de importanță.

Nici o geantă de la Chanel, nici o încălțare cu chipul lui Karl, nici o brățară Tennis cu diamante nu mă vor convinge că viața mea contează în mersul lumii. Viața mea contează pentru că eu mă străduiesc să conteze la scara minusculă a familiei.

E semnificativă viața mea la momentul prezent pentru că iubesc doi copii, apoi pentru că-i educ. Mi-ar părea rău să crească fără iubirea de mamă.

Nu e semnificativă viața mea la momentul prezent pentru conducerea lumii. Punctul culminat al zilei s-a desfășurat la groapa de nisip cu Mateiu sau la cratiță când am făcut găluștele pentru supă. La laptop m-am așezat ca să-mi verific comisioanele de pe 2performant. Oricine comandă de pe blogul meu mă duce cu un pas mai aproape de a mai tăia o factură. Dați clic pe Arhipelagul Gulag, comandați, iar eu vă mulțumesc. Comanda dumneavoastră confirmă puterea democrației, cât iau eu, cât ajunge la stat. Balanța se înclină, firește!

Prefer însă leagănul democrației. Aș alege oricând traiul în democrație. Comunismul e o naștere într-un tren care se izbește de parapetele unui munte. Te naști și mori sau mori și te naști fără vreo dilemă sau importanță.

Citiți Arhipelagul Gulag, e bun și ca metodă de slăbit. O să vă fie rușine să vă mai îndopați cu mâncare.

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
29 − 17 =