DISCUȚIA DINAINTEA MOMENTULUI DESFACERII PICIOARELOR. TESTAREA LA 3 ANI PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN

De 26 apr., 2023 0 No tags 0

2 ani. De 2 ani am avut nevoie, după nașterea lui Mateiu, să ajung la doctorul ginecolog pentru controlul anual. Pe scurt, reamintesc. Am două nașteri naturale. La nici una nu am expulzat placenta oricât a așteptat doctorul ca trupul meu să se ajute singur. Travaliul și nașterea nu au durut ca intervenția de după. Pentru mine nașterea este barbară, naturală sau cezariană. Copilul merită. Copiii mei merită și copilul merită prin speranța adusă în lume.

Vă povestesc despre ultima mea vizită la ginecolog deoarece am aflat ceva nou. Nu știam. Doctorul meu este Dorin Grigoraș, nu este nici un secret. M-a liniștit la discuția dinaintea momentului desfacerii picioarelor, un moment plin de disconfort pentru femeile din lumea întreagă.

În prezent, testul Papanicolau ocupă locul trei ca mijloc de depistare al groazei. Am cancer. Nu am cancer. În prezent se testează tulpinile de HPV care se încadrează în clase de risc oncogen. Când scriu oncogen, să vă gândiți la cancer. Nu mai presupun că știți. Multe nu știți și exagerat de multe nu aveți o educație a prevenirii. Cu testarea tulpinilor de HPV și cu testul Papanicolau puteți să răriți vizita la doctor între trei ani, după englezi, și cinci ani după americani. Mai contează și vârsta, dar informații găsiți dacă vă interesează cu adevărat. Și ar trebui să vă intereseze.

Cancerul de col uterin nu ar trebui să secere femeile. Dar o face. O face în lumea întreagă și mai abitir în România din cauza ignoranței. Femeile nu consideră necesar să se testeze. Unele o dau cu rușinea, altele cu voința dumnezeului lor, iar multe, cum am mai zis, nu au educația necesară.

Boala nu conține nimic frumos. Boala te motivează uneori să-ți reevaluezi viața, valorile, convingerile, dar când durerea ia în stăpânire trupul, nimic nu mai contează. Vrei doar să înceteze. Te rogi să mori. Prietena mea de 30 de ani s-a rugat să moară. A mătrășit-o din lumea asta cancerul. Cancerul de col uterin ucide rar tinerele femei, dar le ucide. Stă în puterea noastră să prevenim și să controlăm.

În primul rând aveți nevoie de un doctor căruia să-i acordați încredere. Să fie clar că este doctor și nu duhovnic. Nu aveți nevoie la doctor să vă fie menajate sentimentele. Aveți nevoie de explicații, lămuriri, sinceritate, bun simț și excelență. Medicina ar trebui să aparțină, nu o face, persoanelor excelente. De aceea căutați până găsiți un doctor care vi se potrivește.

Mie mi se potrivește Dorin Grigoraș. Prima dată povestim. În camera alăturată, camera cu aparatul acela ticălos, după ce mi-am înghițit rușinea, îmi arată, îmi povestește, mă lămurește. Apoi povestim din nou. Îmi iau la revedere cu zâmbetul pe buze de fiecare dată. Niciodată nu m-am simțit certată, judecată, răpezită, nebăgată în seamă. La fiecare control am întâlnit un doctor cu preocupări pentru vremurile actuale. La fiecare discuție despre sex, protecție, afecțiuni am ascultat lămuriri pe un ton neutru. Doctorul meu nu judecă, doctorul meu îmi ajută corpul.

Ne lovim de doctori imbecili des. Nu avem ce face. Dacă nu faceți parte din categoria de entuziaști care-și lasă corpul să se vindece singur, atunci e de datoria voastră să găsiți acel doctor. Eu am găsit doi pe care mă pot baza. I-am mai numit. Îi mai numesc. Despre Dorin Grigoraș am scris mai sus. Al doilea doctor de care nu m-aș lipsi este Luca Rodica.

Cuvântul lor îl cred și nu al Sabinei Bijan de pe Facebook care îmi trimite linkuri cu articole medicale și comentarii să nu-mi vaccinez fata. Pentru mine e prea târziu, mi-a zis.

Pentru mine nu o să fie niciodată prea târziu dacă mă lovește cancerul de col uterin. Merg din 3 în 3 ani la control. Îi aleg pe englezi și ei recomandă, pentru vârsta mea, la 3 ani să mă testez.

Voi când v-ați controlat ultima dată?

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 + 21 =