AI DAT DE BANI? ANGAJEAZĂ O GUVERNANTĂ

De 24 apr., 2023 0 No tags 0

După, după. Să ne prefacem că v-am înșirat activitățile unei femei obișnuite cu doi copii și un motan, Motan the catt. E trecut de ora 14. Un copil sper că nu se spetește prea tare la școală. Alt copil doarme pe canapea. Motan se înghesuie în spațiul dintre laptop și pieptul meu. Făt Frumos este la muncă. Eu m-am așezat pe canapea. Am sorbit ultima gură de cafea. Am deschis laptopul. Scriu chinuită. Cu stânga mângâi motanul.

Ieri ne-am plimbat pe malul Begăi cu bicicletele. Am greșit. Nu o să se mai întâmple curând. Prea puțini cetățeni respectă regulile. Binele comun este un concept necunoscut locuitorilor orașului, și, desigur, țării. Pe bucățica destinată pistei de biciclete, două farfuze și o ceafă lată s-au oprit să se minuneze la potăile flocoase. Minunate potăile, nesimțiți stăpânii! Le-am spus evidentul. Stați pe pista de biciclete! Lasă că puteți să ocoliți! Am ocolit, dar n-am tăcut. La mine este imperios necesar să spun. Nu caut să rezolv, mă duce capul să nu duc lupte cu farfuze și cefe late. Nu arăt însă frică și rușine. Mi-e frică, dar mă reped ca un pechinez turbat. Simt disconfort, dar atac pe un ton neutru. Învățăturile alea cu Să nu judeci le ignor. Cum să-mi opresc mintea? Judec. Am judecat ieri pe malul Begăi. Estetica lor de cocalari m-a înfuriat și mai tare.

Mi-ar plăcea o promenadă ca pe vremuri. Duminica să ieșim cu toții la plimbare pe Corso. Educații pe Corso, nesimțiții pe Lucian Blaga. Cum și-ar suporta nesimțiții entuziasmul excesiv dat de bani?! Importanța cetățenilor prin ceea ce au din portbagajul unei mașini cu geci de la Moncler furate sau replici după mă enervează peste măsură.

Îmi plac banii. Iubesc banii. Viața oferită de bani încântă simțurile și rațiunea. Doar că banii pot aduce și educație. Cei numiți de mine, nedrept sau nu, farfuze și ceafă lată, par să nu aibă habar de acest fapt. O idioțenie! Când călătorești spre vest și traversezi Ungaria, atunci nu se cheamă că ai și vizitat Ungaria. Pentru asta te dai jos de pe autostradă. Așa este și cu banii. Dacă îi ai și nu ești capabil să-i gestionezi, angajează oameni care s-o facă în locul tău. Angajează oameni care să-ți recomande cărți, cursuri, educatori. Ai dat de bani?! Angajează o guvernantă, serios. Începe cu educația, lucrurile materiale te așteaptă. Societatea nu se schimbă într-un an, dar un om are capacitatea să-și reorganizeze caracterul.

Nu suntem părinții noștri. Prea multe gene s-au amestecat ca la mașina de spălat la crearea embrionului. Eu știu că 7 generații. E suficient ca să devenim cine vrem noi. De ce am vrea să ne lăfăim în reprezentări de Caragiale? Poate românii au numai suflet de Caragiale, afirm în urma înțelegerii sau neînțelegerii lui Vișniec. Cine e Vișniec? Începeți de aici. Căutați. Cine este Matei Vișniec?

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
22 − 17 =