Căsnicia închisoare. Ce fel de partener ești?

De 3 ian., 2023 0 No tags 0

Părinții mei au divorțat. Separarea s-a produs prea târziu pentru ei, prea târziu pentru pentru mine și sora mea. Amândouă terminasem facultatea. Nu de puține ori m-am întrebat ce fel de persoane ar fi devenit dacă unul dintre ei ar fi fost capabil să impună niște limite.

Au stat împreună pentru noi. Așa au zis. Au stat împreună din cauza situației financiare. Așa a fost. Au stat împreună și s-au distrus. Ea a criticat. El a înjurat. Ea s-a mulțumit cu puțin. El s-a întins mai mult decât i-a fost plapuma. Ea a înghițit rahaturi. El a dat cu pumnul în masă.

S-au iubit la început. El s-a însurat cu o fată frumoasă și cuminte, virgină. Ea s-a măritat impresionată. Gâștele nu se impresionează greu. Au pornit la drum împreună și s-au încarcerat. S-au transformat în închisori unul pentru celălalt. El a închis-o. Ea l-a închis. El s-a folosit de forța fizică și statutul bărbatului în societate. Ea a apelat la mentalitate pentru apărare.

După 40 de ani de la nașterea mea, căsniciile continuă să aducă mult cu închisorile. Se distrug individualități. Se umilesc feluri de a fi. Se izolează în instituția căsătoriei pentru că nu se cuvine să mai fii. Când insiști să fii, atunci se ivesc conflictul, lupta pentru plăcerile proprii și împăcările cu situațiile grele. Știu ce vorbesc. M-am certat. Am luptat. M-am împăcat. Niciodată nu am renunțat să fiu o persoană în relațiile mele cu bărbații.

Nu e datoria mea să pun și să ridic masa. Datoria noastră. Nu e responsabilitatea mea să cresc singură copilul. Responsabilitatea noastră. Ies în oraș cu fetele. Iese cu prietenii. Călătoresc singură. Călătorește singur. Eu și el suntem două persoane separate. Înțeleg. Înțelege. Uneori ne lovim de primitivi. Unii hlizesc că Făt Frumos schimbă pampi. Alții trăncănesc că petrec timp cu tatăl Marei. Conflict, luptă, împăcări și de la capăt. Cel mai important este să ai cu cine purta un dialog. Dialogul ține copiii sănătoși la cap.

Pentru cine se află la început de drum să țină cu dinții de individualitate. Pentru cine trăiește într-o căsnicie închisoare să plece imediat. Nu am venit pe lume cu dreptul de a fi fericiți, dar am venit cu termen de expirare. Cât timp petrecem pe pământ să ne bucurăm de natură, de oameni, de satisfacții. Uneori căsnicia nu aduce nici o satisfacție, din contră. O căsnicie te poate distruge.

Ce fel de partener ești? Te-ai întrebat?!

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
10 + 7 =