Cum am reușit? Primesc frecvent această întrebare. E legată de familia extinsă. Mara și-a mărit familia cu doi frați, un frate de la tata și un frate de la mama. Cu toții ieșim împreună, ne trecem pragul casei, petrecem concedii. Pe cât e cu putință, cei trei stau pe același loc.
O să răspund repede și direct la întrebare. Cum am reușit? Nu am reușit. Am făcut ceea ce este corect pentru Mara. Nu imediat, ci în ani de zile. De primii ani aș prefera să nu-mi amintesc dacă n-ar avea importanța temeliei. Pe furia, nervii și suferințele primilor ani am ridicat acceptarea, înțelegerea și bucuria prezentului. Nu s-a întâmplat imediat. Aș fi vrut eu! Nu s-a întâmplat fără greșeli monstruoase. Aș fi vrut eu! Nu s-a întâmplat cu ajutorul celor din jurul nostru. În asemenea situații, rar descoperi susținere. Când o familie se destramă, atunci copilul pierde un război. Devine un soldat care execută ordine. Ordinele nu se discută. În weekend la tata, de Crăciun la mama. Drepți!
Mi-ar plăcea să dețin un set de reguli pe care să le împărtășesc. Aș face un curs și poate m-aș îmbogăți într-un final. La câte familii destrămate suportă gogoloiul pământesc, nu m-ar mai speria invitațiile de la Anaf.
Pot să vă dau niște îndrumări, un set de reguli imaginare.
1. Prima regulă. Nu există așa ceva ca reguli! Despărțirile se desfășoară ca un atac neașteptat pe timp de noapte. Ești literalmente cu chiloții pe vine.
2. La dracu cu diplomația! Exprimați-vă furia, durerea, frustrarea. Despărțirile, în 99.99%, conțin o parte umilită. Umilința nu se ignoră. Nu ignorați dacă din greșeală vă intoxicați cu mercur. Nu este exagerată comparația. Umilințele trecute sub tăcere acționează ca otrava.
3. Țineți copilul departe de luptele dintre femeie și bărbat. Atacați persoana în privat. Ești o curvă! Ești un nenorocit! Îngrijiți părintele în fața copilului. Îl iubim pe tata. O iubim pe mama. Părinții și copiii alcătuiesc un cerc. Pentru ei continuați să stați pe același loc fără să vă prefaceți. Insultarea inteligenței unui copil nu vă ajută. Recunoașteți-vă dispoziția proastă și mâncați o înghețată împreună.
4. Fiți clari și neînduplecați cu actualii parteneri. Nu vă negociați relația cu familia. Copilul și tatăl sau mama copilului rămân pe primul loc. Geloziile nu se discută, nu se acceptă.
5. Mergeți la terapie. O perspectivă nouă schimbă și îmbunătățește calitatea vieții de familie.
6. Dați un scop vieții, nu faceți din copil singura rațiune de a trăi. Nu-i tăiați aripile înainte să-i crească.
7. Faceți sport, sex, mâncați sănătos, râdeți cu prietenii și nu-l așteptați pe celălalt. Când ești despărțită, divorțată sau amantă nu aștepți. Așteptarea crește și întreține frustrarea, umilința, durerea. Fă ceva! Acționează! Ajungi la 60 de ani după un strănut.
Aș putea dezvolta fiecare regulă. La fiecare aș strânge ore de vorbit. Pe cei aflați în marginea despărțirii, vă îmbrățișez. O să treceți prin asta, iar viața o să aibă din nou gust, miros și culoare. Măcar de asta pot să vă asigur.
Foto: Bogdan Mosorescu
Leave a Reply