40 DE ANI, EUFORIE CONSTANTĂ ȘI INDIFERENȚĂ FAȚĂ DE ÎMPREJURĂRILE EXTERIOARE

De 26 iun., 2023 0 No tags 0

Grecia este întotdeauna o idee bună. Împachetați și plecați. Italia este întotdeauna o idee bună. Faceți bagajul și zburați. Bordeaux este o idee excelentă. Porniți de grabă, porniți pe jos ca Brâncuși, dar porniți.

Am ales Bordeaux pentru a-mi petrece aniversarea de 40 de ani datorită vinului. Cel mai bun, cel mai scump vin se trage din podgoriile dintre două ape franțuzești. Căutați Petrus să vedeți ce înseamnă cu adevărat diversitatea umană. Unii colecționează vin, iar alții, ca-n țări din Africa, mor de foame. N-am ajuns la 40 de ani degeaba. Acest fapt nu mă miră, nu mă fascinează, nu mă îngrețoșează. Lumea funcționează într-un fel, iar ca individ al unei societăți îmi îngrijesc partea mea. Grija pentru binele personal întreține un bine comun.

După un an de sarcină și doi de alăptat, m-am săturat de luciditate. La Bordeaux mi s-a părut cel mai interesant să scap de ea. Am scăpat în fiecare zi câte un pahar de Bordeaux. Am degustat. Am ascultat despre podgorii, ape, sticle, dopuri, struguri. M-am plimbat pe străzi. Am intrat în buticuri. Am admirat franțuzoaicele. Am savurat fois gras și scoici. Nu mi-a lipsit vinul. Noroc pentru 2020, 2021, 2022, 2023!

Să călătorești este la fel de important ca a avea cei șapte ani de acasă. Vezi alte țări, alte culturi și îți dai seama că orânduielile de acasă nu reprezintă lumea întreagă. Trăim cu toții cu impresia că lumea este așa și pe dincolo. Așa și pe dincolo înseamnă principii și convingeri părintești.

De la înălțimea celor 40 de ani împliniți, vă reamintesc că părinții au datoria să vă crească, să vă îngrijească și să vă educe. N-au nici un drept să vă spună cum anume să vă trăiți viața. Și care viață mai exact? A bunicilor mei care și-au ridicat o casă din chirpici? A multimiliardarului care-și păstrează colecția de vinuri într-un hotel la Viena? A lui Churchill? A mamei care s-a aruncat de pe bloc cu cei doi copii? A unui profesor din România? A unui creator de conținut?

La Bordeaux viața are atâtea ramificații. Străzi populate de negrii, cafenele și terase întreținute de arabi, centrul roind de studenți francezi și străini, magazinele impregnate de parfumul doamnelor, iar ciocnirea dintre nou și vechi, obișnuit și străin, alb și negru creează victime în timp ce vă scriu. Lumea e bucurie și durere simultan. Cine e destul de ambițios să accepte după ce a priceput acest aspect câștigă beatitudinea, euforie constantă și indiferență față de împrejurările exterioare. Ce zice mama, ce zice soacra. Ce insinuează colega, prietena, iubitul, vecinul. Facturile, ratele, cumpărăturile la supermarket se diminuează în simțiri.

Nu vă mai povestesc despre Bordeaux. Profit de ultimele minute de nani ale lui Mateiu și fug să frec baia. Ce soluție folosiți pentru faianță și baterii?

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
5 + 7 =