Viața mea se împarte între mamiceală și citit. Îngrijesc copii. Citesc. Scriu. Implicit au devenit două subiecte mari pe blog. Cel mai în măsură sunt să vorbesc despre cărți. Am diplomă de filolog. Cel mai puțin în măsură sunt să vorbesc despre creșterea copiilor. Asta nu mă oprește. Îi observ și notez indiferent de sensibilități. De aceea am îndrăznit și o să mai îndrăznesc să aduc vorba despre masturbare la copii.
Lectura susține creșterea și îngrijirea copiilor. Fac felurite asocieri. Citeam deunăzi la Sapolsky că frica este mai ușor de învățat și mai greu de dezvățat. Aha! Un ecou în capul meu. Eu tresar de fiecare dată când o ușă se trântește. O asociez cu un tată furios și cu o probabilitate mare de scandal și bătaie. Pe firul acesta, am avansat o teorie. În parc, bunicii în special, dar și mai multe mame decât m-aș aștepta, veșnic își îndoapă copiii. Ies cu copiii în parc. În parc copilul se joacă. Joaca este scopul. În timpul activităților, legănatul, săpatul la groapa de nisip, alergatul, bunica sau mama întrerup jocul pentru a-i vârî în gură o felie de măr, sticla de apă, un biscuit.
Înaintez premisa că ciugulitul între mese se învață în copilărie, iar adulții grași trag ponoasele dezvățării. Au rămas în urmă parcul, joaca, leagănul, nisipul. Asocierile legate de activități și semnificațiile dezvoltate din ciugulit s-au păstrat. Ciugulitul înseamnă atenție, îngrijire, iubire, căldură, protecție. Nu ești singur pe pământ când te îndopi. Probabil asta este în capul celor care ciugulesc într-un mod inconștient.
Nu practic gustările luate în parc. Iau după mine o sticlă de apă, uneori nici apă dacă ieșim în parcul dintre blocuri. Nu mă dau exemplu, dar este sănătos și corect cum procedez. Las copilul în parc să se joace. Intervin puțin în joacă, mai mult în certuri provocate de obiectele de la nisip.
Ați citit Jocul cu mărgele de sticlă? Citiți. O să vă convingă într-un mod marcant despre importanța educatorului în primii ani de viață ai copilului. Poate n-am mai avea atâtea mame-cloțe dacă s-ar înțelege acest aspect.
Citiți și tratați-vă copilul ca pe o persoană de la începutul vieții.
Foto: Carmen Vulpea boemă
Leave a Reply