DARIO FO ȘI COMPUNERILE

De 23 mart., 2023 0 No tags 0

Amân să reiau lectura Gulagului. Am răsfoit al doilea volum. Din titlurile capitolelor am dedus că este vorba despre zile petrecute în lagăr. Am citit deja  O zi din viața lui Ivan Denisovici. Știu la ce să mă aștept. De aceea m-am apucat de Dario Fo, Ca din întâmplare, femeie.

Cine l-a citit pe Dario Fo și de ce? Vi s-a recomandat? Ați ascultat un podcast? L-a menționat Oprah? Pentru că a câștigat Nobelul?

De mică am considerat că îmi este hărăzit să câștig Nobelul. Nu râdeți, așteptați. În primul rând nimic nu-mi este hărăzit. Nu cred în destin. Nu știam asta în copilărie, de aceea am abuzat de imaginar. Mi-am imaginat în fel și chip viața mea de adult. De fiecare dată, în orice scenariu, sfârșeam interogativ. Dar de ce nu aș câștiga Nobelul?! Cele două cărți publicate și nici blogul nu or să-mi cumpere un bilet în Suedia, iar o nouă carte publicată n-are nici măcar o schiță închipuită.

Azi l-am citit pe Dario Fo, iar la un moment dat m-a umflat râsul. Mi-am amintit de compunerile colegilor mei. O compunere deținea puterea de a stoarce sprinteneala din corpurile tinere. Exprimarea simplistă și artificială îndeplinea o singură cerință: tema făcută. Nici o subtilitate intelectuală nu-l trezea pe profesorul de la catedră din plictiseala de a asculta unele creații ale elevilor. N-am adormit citindu-l pe Fo. Sunt curioasă de regina Cristina a Suediei. Dar, fiți atenți, nici nu l-am găsit talentat la scris! Unde e talentul lui Fo?

Aveți dreptate. Ce am realizat eu intelectual pentru a-i pune la îndoială talentul? Cine sunt eu în acest context? Sunt un neica nimeni, dar întrebarea rămâne în picioare. Unde e talentul lui Fo? Nici nu o să-i mai citesc altă carte pentru cercetare. Apelez la experiență. Nici Paul Auster nu mi-a plăcut în Trilogia New York-ului. Anul trecut i-am devorat două alte titluri. Sesizați diferența? Nu mi-a plăcut Paul Auster. Nu m-am întrebat unde îi este talentul.

Acestea fiind povestite la ceas de seară cu Mateiu ghemuit lângă mine și cu Motan la picioare, vă provoc să mă contraziceți cu Dario Fo.

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
15 × 10 =