PING LA MAMA, PONG LA TATA

De 27 mart., 2023 0 No tags 0

Zilele trecute, într-o convorbire telefonică, Mara își verifica cu tatăl ei exprimarea în germană. El vorbește germană. El locuiește în Germania. Mi-a ajuns la urechi ceva despre mama ei eroină. M-am oprit din ce făceam și m-am băgat în discuție. Frecvent vorbim la modul acesta.

Mara voia să verifice dacă s-a exprimat corect. Ea a afirmat că sunt o eroină deoarece stau cu tatăl ei pe același loc. Acum voi ce înțelegeți? Că eu sunt mai grozavă ca tata? Că sunt o victimă? Nu și nu. Este o exprimare simplă, nimic abstract. Sunt o eroină pentru Mara că stau cu tatăl ei pe același loc, adică petrecem cu toții timp împreună. Îmi dau seama că poate profesoara a fost derutată. I-a lipsit contextul.

E un fapt bine cunoscut că părinții despărțiți refuză să mai stea pe același loc, iar copilul începe să semene izbitor cu o minge de ping pong. Ping la mama, pong la tata. Este un fapt mai puțin cunoscut și deloc recunoscut, că acest comportament este greșit. El și ea au adus pe lume un copil. Se despart, dar rămân părinții acelui copil până la moarte indiferent de statut. Separați, împreună, divorțați, nedivorțați, asta nu trebuie să afecteze dezvoltarea și educația copilului. Copilul cu siguranța va reacționa în funcție de vârstă. Indiferent de reacție, copiii au nevoie de timp, răbdare și asigurări cu duiumul de iubire, siguranță și protecție. Nu e ușor, dar familiile sunt complicate.

Se poate să ajungeți la o funcționare eficientă acceptând dezechilibrul și eșecul. Râdeți împreună. Copilul, după cum v-am povestit, o să vă considere eroi. Nu știu ce aș mai putea să îmi doresc de la relația noastră, Mara, tatăl ei, eu.

V-am povestit despre deoarece ani de zile am povestit despre despărțiri. Despărțirea e parte din viața mea. Acum s-a întâmplat să culeg roadele unei abordări pentru care am fost arătată cu degetul, suspectată și criticată. Mara apreciază și crește sănătoasă la cap.

Îmi mulțumesc și îi mulțumesc lui Făt Frumos, dar mai ales îi mulțumesc tatălui Marei pentru că mi-a acceptat cererile, abordările și convingerile în educația Marei.

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
10 + 18 =