CUM ANUME LE VORBIM COPIILOR DESPRE SEX

De 28 mart., 2023 0 No tags 0

Recent, am purtat o discuție interesantă, dar necesară cu Mara, despre avort. La fel cum am purtat o discuție despre sex.

Când anume le vorbim copiilor despre sex și consecințele lui? În special, cum anume le vorbim?

Nu întâmpinăm greutăți la prima întrebare. Deschidem subiectul când depistăm că i-a ajuns copilului la ureche. Așadar, nu vorbim despre o vârstă, ci despre un moment. La noi a venit destul de repede, prin prima sau a doua clasă primară. Am trecut peste. Comportamentul Marei și caracterul ei n-au fost corupte că a intrat, ca subiect, sexul în viața noastră. Cum de altfel nu o să aibă un comportament reprobabil și un caracter urât când va intra sexul în viața noastră ca activitate. Ce o să facem? O să vorbim despre. Cum o să vorbim despre? Firesc. Ca despre micul dejun, școală, filmele de pe Netflix, cărțile cu Poirot, ouăle amestecate, următoarea vacanță. Firesc, firesc, firesc!

Despre avort am discutat pornind de la o pancartă. Stop avortului! Mami, nu mă omorî! Furia mă cuprinde de fiecare dată. Stresoreacția e atât de puternică încât organismul meu se pregătește să o ia la fugă pentru a-și salva viața. Sunt convinsă! Toată energia se duce în mușchii de la picioare, iar în loc de a fugi sau de a ataca pentru a-mi salva viața, am deschis subiectul cu Mara.

Ce este acela un avort? Ce se va întâmpla dacă o să rămâi însărcinată la o vârsta la care eu nu mi-aș dori să devii mamă? Avem trei opțiuni, copil, avort sau adopție. În familia noastră adopția nu se ia în calcul. Tu o să ai întotdeauna două opțiuni și o să îți duci viața într-o țară care va permite acest lucru. Nimeni nu o să decidă ce faci cu corpul tău.

De aici am trecut la sex. Despre cum băieții vor cere sex ca dovadă a iubirii, despre cum a accepta sexul ține exclusiv de nevoile și dorințele ei, despre corpul și mintea ei.

Vorbim sincer cu copiii. Le respectăm inteligența. Suntem adulți. Putem să ne potrivim cuvintele și mesajul transmis în funcție de vârsta copilului. Nu-l mințiți, nu-l tratați cu condescendență și mai ales nu ignorați. Faptul că nu vorbiți despre, nu înseamnă că informația nu a ajuns la copil și cel mai sigur deformată. Preferați să-și ia informațiile despre sex de pe social media sau de la un prieten de aceeași vârstă? Dacă aveți o fată, luați aminte, discuția despre protecție este obligatorie, altfel sunt șanse mari să aibă încredere în băiatul care o asigură că știe când să se retragă.

O adolescentă însărcinată are legătură directă cu ignoranța, obtuzitatea și ipocrizia părinților. Sexul v-a adus pe lume minunile. Sexul nu e rușinos, păcătos sau murdar. Sexul este plăcere până nu-l strică mințile stătute și sufletele goale.

Iubiți-vă, faceți sex și învățați-vă și copiii despre plăcere. Apoi prezentați consecințele. Avem o datorie fiecare dintre noi, femeie sau bărbat, să protejăm viața. Protejați viața prin educație, nu prin interzicerea avortului. Interzicerea avortului înseamnă crimă cu premeditare. Femeile întotdeauna vor apela la avort.

Singura soluție este educația.  Și purtați discuții nesfârșite cu adolescenții.

Vorbiți!

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
17 + 17 =